SAK voisi laajentaa ansiosidonnaisen kaikille, mutta: "Se pitää miettiä niin, ettemme synnytä köyhyyttä – työttömyys on ihan riittävä ongelma sinällään"

8:24
SAK:n Katja Syvärinen ennakoi koronan värittämää työmarkkinasyksyä

Työntekijäjärjestö SAK:n tuore varapuheenjohtaja Katja Syvärinen puolustaa suomalaista työtä ja palkkatasoa ja on valmis ulottamaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille palkansaajille, kunhan turvan tasosta pidetään huolta. Katso videolta myös, mitä hän ajattelee tulevasta työmarkkinakierroksesta.

MTV:n Uutisaamussa vierailleella Syvärisellä on pitkä tausta yhteiskunnallisissa tehtävissä. Hän kertoo toimineensa lähes 20 vuotta valtakunnanpolitiikassa Vasemmistoliiton päättävissä elimissä ja hän on myös entinen kansanedustaja. Myös kansalaisjärjestökokemusta löytyy kymmenen vuoden ajalta. Myös viestintää. 

– Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on ollut nuoresta lähtien minulle luontevaa ja olen siinä ollut keskeisesti mukana, Syvärinen kertoo. 

Toivoisi itsekästä isänmaallisuutta

Viime viikon lopulla tullut uutispommi UPM:n Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta puhuttaa nyt kansaa ja päättäjiä. Tuore SAK:n varapuheenjohtaja toivoo, ettei syytä vieritettäisi työn korkeiden kustannusten harteille. 

– Suomalaisessa teollisuudessa kilpailukyky syntyy monesta muustakin asiasta kuin siitä, mikä on työn hinta. Se on vain yksi tekijä.

– Globaalissa markkinassa tietenkin omistajat ajattelevat monelaisia asioita, mutta itsekästä isänmaallisuutta toivoisi, että työ säilyisi Suomessa.

Työelämäköyhyyttä pitää ehkäistä

Syksyn työmarkkinaneuvotteluja kommentoi muistuttamalla, että SAK:n tehtävä on huolehtia, että työn hintaa tai työehtoja ei aleta polkea. 

– Tehtävämme on huolehtia siitä, että on hyvät palkat ja on hyvät työehdot. Ettei syntyisi työelämäköyhyyttä, palkat ovat niin matalat, että ihmiset eivät tule niillä toimeen. Niin on aika monella alalla, esimerkiksi kunnat lomauttavat opettajia. Kuntapuolella on tulossa erilaisia vaikeuksia.

Vientiteollisuuden heikko näkymä huolestuttaa myös Syväristä. 

– Suomi elää vientiteollisuudella. Se on yhteinen haaste ja siihen pitää miettiä yhteisiä ratkaisuja eikä pelkästään saneluja. 

Syvärinen ei tyrmää ajatusta ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista myös liittoon kuulumattomille palkansaajille. Sen SAK:n varapuheenjohtaja kuitenkin haluaa varmistaa, ettei ansiosidonnaisen taso laskisi mahdollisen uudistuksen myötä liian alhaiseksi. 

– SAK on ollut sitä mieltä, että ajatus voisi olla ihan toteuttamiskelpoinen. Se on toteutettavissa myös nykyisen kassajärjestelmän puitteissa.

– Ongelmana on, että ne, jotka tätä muutosta ovat esittäneet esittävät myös, että turvan piiriin pääsemistä vaikeutettaisiin ja työttömyyskorvauksen tasoa laskettaisiin. Ja se on täysin kestämätöntä. Se pitää miettiä niin, ettemme synnytä köyhyyttä. Työttömyys on ihan riittävä ongelma jo sinällään. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja