Kesätyö voi jättää jopa traumat – suomalaiset jakoivat kauheimmat kokemuksensa: "Kestin viikon, ennen kuin karkasin"

Nuorten kesätöissä toistuvat samat ongelmat joka vuosi – palkka saatetaan maksaa väärin, eikä taukoja saa pitää 4:34
Nuorten kesätöissä toistuvat samat ongelmat joka vuosi – palkka saatetaan maksaa väärin, eikä taukoja saa pitää

MTV:n kyselyssä selvitettiin, millaisia kesätyökokemuksia suomalaisilla on jäänyt mieleen vuosien varrelta. Joukossa oli myös karmeita kokemuksia, joita ei muistella lämmöllä.

Muistatko sinä vielä ensimmäisen kesätyöpaikkasi? Millaisia kokemuksia kesätöistä jäi käteen? MTV:n kyselyssä suomalaiset muistelivat ikimuistoisimpia ja kauheimpia kesätyökokemuksiaan. Ikävien kokemusten joukkoon mahtui muun muassa pitkiä päiviä marjanpoiminnassa, nuorten työntekijöiden kyykyttämistä sekä todellisia vaaratilanteita.

Marjatiloilla raadantaa minipalkalla

Kyselyssä ehdottomasti eniten yksittäisiä tarinoita kerrottiin marjatiloilla työskentelystä. Moni muisteli lämmöllä kesäpäiviä mansikkapellolla, mutta joukkoon mahtui myös ikäviä kokemuksia.

– 14-vuotiaana olin mansikkapellolla poimimassa. Kun olin saanut viiden kilon korin täyteen, niin äkäinen emäntä käski minun poimia kerätyltä riviltä vain homeisia marjoja. Niistä ei tietenkään maksettu. Olin pellolla töissä 4 päivää, enkä sen jälkeen ole mansikoita poiminut.

Eräs vastaaja kertoi yhtenä kesänä mansikkasadon olleen surkein vuosikausiin, eikä poimittavaa juuri ollut. Kaiken kruunasi se fakta, että isäntäväellä ei ollut sisävessaa ja suihkukin sijaitsi navetan yhteydessä.

– Mansikanpoiminta oli kamalaa. Kestin viikon, ennen kuin karkasin, toinen vastaaja komppasi.

Moni kertoo yllättyneensä siitä, miten rankkaa puuhaa marjojen poiminta on ja käteenkin jäi vain pieni summa rahaa.

– Olin kasiluokalla neljä päivää mansikkamaalla. Tienasin 240 markkaa. Kaveri tienasi vielä vähemmän ja ekan viikon jälkeen todettiin, että eiköhän tämä ollut tässä.

– Kyykkiminen helteessä paarmojen syötävänä ja tuntui, ettei vakkaan koskaan tullut työnantajan vaatimaa määrää marjoja. Nostan hattua ulkomaalaisille kausityöntekijöille, jotka taitavat tuon työn nykyään tehdä.

Joillekin mansikkapelloilla työskennelleille on jäänyt traumat myös työnantajan tominnasta.

– Ensimmäisessä kesätyössä mansikkapellolla työnantaja hoiti asiat vähän miten sattuu. Piti myös pimeästi muutamaa ulkomaalaista työntekijää, joiden kanssa oikeasti harjoitteli sitä, kuinka sitten juoksevat metsään piiloon jos joku tulee tarkastamaan paikkoja. Oli todella stressaantunut, eikä selvästikään pää oikein tätä järjestelyä kestänyt.

Läheltä piti -tilanteita lasten kanssa: "Hukkuva ei todellakaan pidä meteliä tai roiski vettä"

Moni kyselyyn vastanneista muisteli myös kesätöitään lasten parissa. Mieleen oli jääneet erityisesti kokemukset, joissa nuori työntekijä pantiin vastuuseen pienistä lapsista. Moni koki joutuneensa vastuullisiin lastenhoitohommiin liian nuorena.

– Olin lapsenvahtina ja käydessäni WC:ssä tämä kaksivuotias oli livahtanut ulos kadulle. Ystävällinen naapuri oli napannut lapsen talteen ja kertoi tietysti vanhemmille.

Myös uimarannoilla on sattunut läheltä piti -tilanteita. Eräs vastaaja kertoi kauhukokemuksistaan uimaopettajana.

– Oli kuuma päivä ja rannalla muutakin porukkaa kuin uimakoulu. Lapsia oli uimakoulussa paljon ja yksi lapsi alkoi uidessaan painua pinnan alle. En huomannut, kun samaan aikaan oli toisten lasten kanssa muuta hälinää. Onneksi kollega huomasi ja reagoi, vaikka oli tilanteesta kauempana. Selvittiin säikähdyksellä, mutta eipä unohdu se kokemus. Ja hukkuva todellakaan ei pidä meteliä tai roiski vettä. Hukkuminen on hiljaista ja huomaamatonta.

"Tämän kokemuksen jälkeen opin arvostamaan kaikkia siivoojia"

Siivoushommissa moni on sen sijaan joutunut kokemaan kyykyttämistä ja oppinut, mitä on todellinen sotku.

– Olin tehtaalla siivoamassa. Naisten vessasta joku vei aina paperirullat. Kun wc-paperia ei ollut, niin naiset kirjoittivat huulipunalla peiliin, että kiva pyyhkiä käteen. He myös valittivat minusta siivoustyönjohtajalle. Voin kertoa, että peili oli melkoisen haastava puhdistaa huulipunasta. Mehua ja kahvia ilmestyi aina lattialle juuri, kun olin saanut siivottua.

– Jouduin siivoamaan urheilutiloja ja en edes kehtaa kertoa, mitä kaikkea pukutiloista löytyi! Ja se hiki mikä siellä haisi...hyh. Tämän kokemuksen jälkeen opin arvostamaan kaikkia siivoojia, he tekevät oikeasti arvokasta työtä!

Eräs vastaaja kertoi oppineensa siivoushommissa kantapään kautta, että tämäkin työ vaatisi hieman tarkempaa perehdytystä.

– Ensimmäinen kesätyö. Koulusiivouskohde heti peruskoulun päättymisen jälkeen. Kokeilin käytävällä huvikseni lattiankiillotuskonetta ilman käyttöopastusta tai valvontaa. Se otti pompun ylöspäin, ja sitten hallitsemattomasti sivusuuntaan suoraan päin seinää, johon tuli reikä. Poistuin vähin äänin takaisin luokkaan puhdistamaan tehtävänannon mukaan pulpetteja. En myöntänyt mitään, eikä toisaalta mitään edes kysytty.

Pomojen ja työkavereiden armoilla: "Äijä oli pierinyt koko tunnelin täyteen pierukaasuja"

Monilla pomojen ja työkavereiden toiminta on jäänyt kesätöistä mieleen, eikä aina niin positiivisissa merkeissä.

– Eräässä kahvilassa asiakas sai itse leikata kakkupalansa ja hinnoiteltiin vasta maksaessa. Saman yrityksen toisessa pisteessä kertakäyttömukit pestiin ja käytettiin lukuisia kertoja uudelleen. Omistajamies tiiraili ohikulkevien naisten rintoja ja takapuolia.

Erästä kesätyöntekijää odotti työpisteellään sen sijaan haiseva yllätys.

– Kun joskus teini-ikäisenä olin maarakennusyrityksessä töissä, jouduin kaivamaan tunnelia ajoväylän alta yhdessä vanhemman miehen kanssa. Vuorottelimme tunnelin lapioinnissa, koska se oli raskasta. Kun minun vuoroni tuli, niin äijä oli pierinyt koko tunnelin täyteen pierukaasuja ponnistellessaan lapion kanssa ahtaissa tiloissa. Siellä ilmastoimattomassa tunnelissa ei ollut muuta hengitettävää kuin äijän pierun ja hien kyllästämää "ilmaa", kun minun vuoroni tuli tehdä sitä.

Moni kertoi myös kokeneensa ikävää kohtelua pomoltaan ollessaan kesätöissä.

– Ensimmäinen kesätyöpaikka, juuri saatuani kortin, pääsin ruokajakelufirmaan. Viikon aikana piti oppia reitti ja paikat ulkoa, kun silloin ei ollut navigaattoreita. Pakulla ajelin ja pomo huusi aina, että kuinka sulla voi kestää noin kauan. No sitten yhtenä aamuna ajoin kuin hullu, ja erään S-marketin takana ajoin päin roskista. Etulasi sekä kopin runko meni rikki. En saanut palkkaa koko kesän duunista ollenkaan, vaan koko 5000 markan summa piti pomo, koska kuulemma ei ollut vakuutuksia. 

– Kun olin kesähommissa ajamassa lentorahtia, ensimmäiset viikot firman omistaja istui kyydissä ja antoi aina luunapin jos heitin jotain liian vitsikästä kommenttia. Näin myöhemmin ajateltuna, se ei varmaankaan ollut oikein ok.

Kysely tehtiin 14.6.–1.7.2021 välisenä aikana. Siihen vastasi 1924 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 % suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy. 

Lue myös:

    Uusimmat