Mainos

Kesän salamaennätys rikki – taivaalla välkkynyt lähes 30 000 salamaa

Raju ukonilma on riehunut tänään Suomen keskiosissa. Kello 19.30:een mennessä salamoita oli havaittu yli 27 000, mikä on kuluvan kesän ennätys.

Ukkonen tehnyt tuhojaan eri puolilla maata.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että salamoinnin huipputunti oli tänään kello 14–15, jonka jälkeen salamamäärät ovat laskeneet vähitellen.

Uusia ukkoskuurosoluja nousee kuitenkin edelleen Venäjän puolelta, eli salamointimäärät kasvavat vielä illan ja yön aikana. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi arvioi, että tänään voi ylittyä 30 000 salaman määrä.

– Tänään on ollut tämän kesän selvästi kovin rajuilmapäivä. Eikä edes joka vuosi ole näin voimakkaita salamointipäiviä, meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta kertoo.

– Tähän asti kovin salamapäivä oli kesäkuun alussa. Silloin mitattiin 9 000 salamaniskua. Kaikkien aikojen ennätykset ovat toki vielä selvästi suurempia. Vuonna 2010 mitattiin noin 42 000 salamaa päivässä.

Kesäkuu on ollut ukkosten kuukausi

Tässä kuussa on ollut kaiken kaikkiaan paljon ukkosia. Tähän mennessä on salamoinut jo enemmän kuin koko kesäkuussa yleensä.

– Tähän mennessä on havaittu yli 60 000 salamaniskua, eli selvästi tavanomaista enemmän. Keskimäärin salamoita iskee kesäkuussa 35 000.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.