Mainos

Kesämökkikauppa yhä varovaista – tällaisista mökeistä on kysyntää

Kesämökkikaupan toivotaan vilkastuvan kahden vaisun vuoden jälkeen. Hämeenlinnan seudulla kauppa on kuitenkin alkanut varovasti.

– Toivon, että näyttäisi paremmalta, mutta vähän pelkään kuitenkin, että samanlainen alavireisyys jatkuu vielä, arvioi kiinteistönvälittäjä Timo SipponenSp-Kodista.

Parhaiten liikkuvat alle sadantuhannen euron mökit. Kysyntää on sekä kuivanmaan mökeille että järvenrantapaikoille, kunhan ympäristö tarjoaa luonnonrauhaa. Ostajat arvostavat myös sähköä, vesijohtoa ja viemäriä.

– Jokaisella on oma unelmansa. Yhdelle se on se punainen mummonmökki ja toiselle 90-luvun mökki. Joku taas haluaa, että se on se varusteltu kivitalo ilta-auringon puolella, Sipponen tiivistää.

Kiinteistönvälittäjä Suvi TammiRE/MAX HelmiClassicista toivoisi mökkejä lisää myyntiin:

– Monilla on mökkejä niin, että voi mennä useampi vuosi, että niitä ei käytetä ollenkaan. Ajatellaan, että pidetään ne itsellä ja jätetään ehkä jälkipolville eikä suostuta lähtemään myymään niitä.

Sopiva automatka Hämeenlinnan valtti

Hämeenlinnassa on noin kahdeksantuhatta mökkiä, eniten Hauholla, Lammilla ja Tuuloksessa.

Kaupunki on panostanut muun muassa säveltäjämestari Jean Sibeliuksen juhlavuoteen runsaalla musiikkitarjonnalla.

Uusi Kantolan tapahtumapuisto puolestaan on valmis kesän Tupareihin ja AC/DC-suurkonserttiin. Haluavatko ostajat nimenomaan Hämeenlinnaan?

– Joo, ehkä sen sijainnin takia enemmänkin, sanoo Tammi.

– Monet ajattelevat, että kun tullaan mökille niin ei välttämättä ole niin tärkeätä käydä siellä Hämeenlinnan keskustassa.

Runsaan sadan kilometrin matka pääkaupunkiseudulta on sopivan mittainen istua autossa.

Useimmat kesäasukkaat tulevat Uudeltamaalta. Sipponen kauppaa mökkejä parhaillaan muun muassa Lammilta.

– Pohjois-Lammi on hyvin vesistörikasta ja puhdasta seutua. Täällä ei ole isoja häiriötekijöitä. Tosi kaunista harjumaisemaa. Kirkonkylässä on tarjolla lähipalveluja.

Entä Lammin sahti?

– Toiset tykkää.

Moderni siirtolapuutarha-alue Aulangolle

Uusien mökkien rakentaminen on viime vuosina hiljentynyt ja rannat alkavat olla täyteen rakennettuja.

Hämeenlinna houkuttelee kesäasukkaita myös uudentyyppisellä mökkiasumisella. Aulangon maisemiin valmistuu pieniä siirtolapuutarhamökkejä, jotka ovat 400 m2 tonteilla.

– Se voi olla laskettelu, se voi olla hevoset tai joku muu harrastus mikä ihmisiä yhdistää sen lisäksi, että ollaan veden rannalla, sanoo yrityskehittäjä Timo Kärkkäinen Linnan Kehitys Oy:stä.

Golfin, hotellin palveluiden ja Joutsenlammen uskotaan vetoavan ostajiin.

Mökki pitää pintansa

Mökkeily on edelleen suosittu lomanviettotapa. Mökki hankitaan nykyisin ehkä vähän vanhempana kuin vielä 1970-luvulla, usein 40-50-vuotiaana.

Myös vanhoja maaseudun kotitaloja muutetaan kesäasunnoiksi. Ja kesälomailijasta kunta voi saada vakituisen asukkaan.

– Eläkkeelle jäädessä saatetaan ostaa rivitaloyksiö tai -kaksio lähempää mökkiä kirkonkylältä ja päästään sitten mökkeilemään useammin, Kärkkäinen kuvailee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.