Hyvin varusteltuja kesämökkejä ei riitä kaikille halukkaille ostajille, jopa puolen miljoonan euron mökkejä myydään: "Etätöihin pysyvä buumi"

2:13
Katso tästä tärpit, jos olet harkitsemassa kesämökin ostamista. Nyt niistä saa nimittäin lähes tapella.

Kesämökkikaupan odotetaan jatkuvan vilkkaana myös tänä vuonna. Välittäjien mukaan luvassa on myyjän markkinat, eikä varsinkaan hyvin varusteltuja kesämökkejä riitä kaikille halukkaille ostajille.

Myöhäinen kevät on pitkittänyt mökkikaupan alkua ympäri Suomen.  Kiinteistömaailman ja Espoon Kodit Oy:n yrittäjän Hannu Salon mukaan mökkimarkkinasta tulee varsin vilkas, vaikka startti on hidas.

– Ennuste on hyvä. Korona on tehnyt etätöihin pysyvän buumin ja vaikuttaa siihen, että varsinkin laadukkailla kakkosasunnoilla on kova kysyntä. Toki korona loi markkinaa kaikenhintaisille mökeille, jopa kuivanmaan mökeille, joita ei juuri myyty ennen koronaa. Ehkä sotatilannekin vaikuttaa siihen, että ajatellaan, että voidaan asua vähän syrjemmässäkin. 

– Ainakin tällä hetkellä kysyntää on viime vuoden tahtiin ellei jopa enemmänkin, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo. 

Asiakkaat valmiita maksamaan

Kesämökistä ollaan nyt valmiita pulittamaan pitkä penni. Esimerkiksi OP:sta lainaa haetaan nyt keskimäärin 105 000 euroa, kun edellisvuonna vastaavaan aikaan summa oli 98 tuhatta.

OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo, että entistä useampi haluaa mökiltä paremman varustetason.

– Se tekee kohteista arvokkaampia, joten lainaakin tarvitaan enemmän.

Salon mukaan 200 000–300 000 euroa ei enää jarruta mökkikauppaa.

– Jopa yli puolen miljoonan euron mökkejä myydään. Ihmiset ovat valmiita satsaamaan  kauniisiin luonnonmaisemiin ja laadukkaiseen vapaa-ajan asuntoihin.

Saleniuksen mukaan mökkien hinnoissa ei ole nousupainetta.

– Mökkien hintataso on ollut hyvä parina viime vuotena, joten ei ole näköpiirissä, että hintoihin tulisi nousua.Tosin ihmiset ovat valmiita maksamaan mökeistä suuriakin summia. 

Nopeat syövät hitaat

Vaikka rahaa olisi tarjolla, kaikille halukkaille ei hyvätasoista mökkiä välttämättä riitä.

– Niitä ei ole tarpeeksi markkinoilla, Salenius kertoo.

– Nopeat syö hitaat tänä keväänä. Erityisesti touko–kesäkuussa tehtdään valtava määrä kauppaa, ja silloin hyvät kohteet myydään nopeasti, Salo ennakoi.

Vaikka moni etätöitä tehnyt on jo palannut takaisin työpaikalle, korona-aikaan etätyöskentelyyn ostetuista vapaa-ajan asunnoista ei haluta luopua.

– Ei ole näkyvissä, että ostajat olisivat pettyneet mökkien ylläpitotöihin. Enemmänkin ollaan rakastuttu Suomen luontoon ja mökkeilyyn, Salo toteaa. 

Kesämökkien myyntiaika voi etenkin tulevina kuukausina jäädä huomattavan lyhyeksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja