Mainos

Kesä lukuina: Viimeksi kylmempi kesä vuonna 2008 – elokuu kesän lämpimin kuukausi

Kesä- ja heinäkuu olivat tavanomaista kylmempiä, mutta elokuu oli keskimääräistä lämpimämpi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesä-elokuun keskilämpötila jäi lounaissaaristoa lukuun ottamatta koko maassa tavanomaista alhaisemmaksi.

Kesä 2015

Kesän korkein lämpötila

Kouvola Utti 3.7.2015: +31,4 °C

Kesän matalin lämpötila

Saana-tunturi 13.6.2015: -3,5 °C

Kesän suurin sademäärä

Puolanka Kotila: 407,3 mm

Kesän pienin sademäärä

Enontekiö Näkkälä: 118 mm

Salamamäärä

n. 25 000

Lähde: Ilmatieteen laitos, tiedot kesä-elokuulta 2015

 

Poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli kuitenkin pieni ja oli koko maassa vajaan asteen. Kylmempi kesä on koettu viimeksi vuonna 2008, Keski- ja Pohjois-Lapissa vuonna 2012. Kesän lämpimin kuukausi oli poikkeuksellisesti elokuu, mikä on tapahtunut viimeksi vuonna 2006. Kesän korkein lämpötila, 31,4 astetta, mitattiin Kouvolan Utissa 3. heinäkuuta.

Kesän sademäärässä oli suuria eroja maan eri osien välillä. Eniten satoi Kainuussa, Koillismaalla ja Etelä-Lapin kaakkoisosassa, jossa sadetta kertyi lähes 300 mm eli paikoin puolitoistakertaisesti tavanomaiseen nähden. Vähiten satoi Ahvenanmaalla.

Kuluneena kesänä on ukkostanut toistaiseksi ennätyksellisen vähän. Elokuun loppuun mennessä on havaittu noin 25 000 maasalamaa ja se on alle viidesosa tavanomaisesta.

Helteiden osalta kesä on ollut vuodesta 1961 alkavien helletilastojen viidenneksi vähähelteisin. Hellepäiviä oli yhteensä 19 elokuun loppuun mennessä.

Elokuu oli kesän helteisin kuukausi

Elokuussa koko maan keskilämpötila oli 14,9 astetta, mikä on 1,4 astetta tavanomaista korkeampi. Viimeksi elokuu on ollut kesän lämpimin kuukausi vuonna 2006.

Länsi- ja Pohjois-Lapissa elokuun keskilämpötila oli harvinaisen korkea, pohjoisimmassa Lapissa paikoin jopa poikkeuksellisen korkea.

Elokuun lämpimän sään aiheutti sulkukorkeapaine, joka syntyi kuukauden puolivälissä ja kesti kuukauden loppuun saakka. Kun aiemmin kesän aikana oli ollut vain neljä hellepäivää, oli niitä elokuussa 15, mikä on kuusi tavanomaista enemmän.

Elokuun korkein lämpötila, 27,8 astetta, mitattiin Turun Artukaisessa 27. elokuuta. Korkeapaineeseen liittyi lämpimien päivien ohella muutamia erittäin kylmiä öitä. Kuukauden alin lämpötila, -1,1 astetta, mitattiin Kittilässä 16. elokuuta.

Elokuun sademäärä jäi lähes koko maassa tavanomaista niukemmaksi.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.