Venäjä vahvistaa vallanneensa kolme ukrainalaislaivaa – Poroshenko esittää parlamentille poikkeustilalakia

Ukraina syyttää Venäjää laivojensa ampumisesta Mustallamerellä 0:20

Venäjä vahvistaa ottaneensa haltuun kolme Ukrainan laivaston alusta Krimin niemimaan rannikon edustalla. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sanoo myös, että Venäjä käytti aseita pysäyttääkseen alukset.

Välikohtaus sattui Kertshinsalmessa. Se on kapea vesiväylä, jota pitkin pääsee Mustaltamereltä Asovanmerelle, jossa sekä Venäjä että Ukraina toimivat.

Tilanteen jännittyminen alueella on herättänyt huolta Ukrainan läntisten liittolaisten keskuudessa ja herättänyt pelkoa mahdollisesta sotilaallisen toiminnan laajenemisesta.  

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tapasi Ukrainan armeijan johtoa ja kokousti sen jälkeen turvallisuus- ja puolustusneuvoston kanssa. Poroshenko esittää parlamentille 60 päivän mittaisen poikkeustilalain käyttöönottoa, presidentin kanslia kertoo tiedotteessa.

Presidentti on kutsunut parlamentin maanantaiksi ylimääräiseen istuntoon käsittelemään asiaa

Kolme loukkaantunut

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan kolme ukrainalaista haavoittui välikohtauksessa. He saavat FSB:n mukaan lääkinnällistä hoitoa, eikä heidän henkensä ole vaarassa. 

Reutersin mukaan FSB perustelee alusten pysäyttämistä ja haltuunottoa sillä, että ne olisivat tunkeutuneet laittomasti Venäjän aluevesille, kieltäytyneet pysähtymästä varoituksista huolimatta ja liikkuneet vaarallisella tavalla

Ukrainan mukaan haavoittuneita on kuusi. Ukrainan mukaan valtaus tapahtui sen jälkeen, kun sen kolme laivaa yrittivät perääntyä. 

Ukraina on kieltänyt, että sen laivat ovat tehneet mitään väärin, ja on syyttänyt Venäjää sotilaallisesta aggressiosta. Ukraina on lisäksi pyytänyt kansainvälistä yhteisöä rankaisemaan Venäjää. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään asian tiimoilta Venäjän pyynnöstä. 

Lue myös:

    Uusimmat