Näin moni suomalainen saa kutsun kertaamaan – "Se ei ole kutsu vaan käsky"

4:05
Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut everstiluutnantti Antti Vasara muistuttaa, ettei kertauskutsu perustu vapaaehtoisuuteen.

Suomalaisten reserviläisten koulutustarve on kasvanut Ukrainassa käytävän sodan myötä. Tänä vuonna kutsun saa noin 29 000 reserviläistä. Kutsuttujen määrä on kasvanut parin vuoden takaisesta puolella.

Vielä pari vuotta sitten kutsun saaneiden määrä oli 18 000–19 000. Everstiluutnantti Antti Vasara muistuttaa myös, ettei käsky osallistua kertausharjoitukseen ole sellainen, josta voisi löyhin perustein kieltäytyä.

– Puolustusvoimat käskee reserviläisiä kertausharjoituksiin. Käskystä kieltäytyminen on rangaistava teko. Kun käskykirje tulee kotiin, niin kyllä siinä hyvin selkeästi sanotaan, mitkä ovat ne seuraavat askeleet, että mitä pitää tehdä. En usko, että semmosia epäselvyyksiä jää, että hirveän moni jättää sitä lähettämättä, toteaa everstiluutnantti Vasara.

Puolustusvoimat lähettää myös kutsuja vapaaehtoisiin harjoituksiin. Näihin reserviläinen ei ole velvoitettu osallistumaan.

Kertausharjoitusten määrää on paitsi lisätty, mutta myös harjoitusten kokoluokka on kasvanut.

– Pääasiassa yhdistetään varusmiesten harjoituksiin eli pyritään saamaan isoja joukkoja harjoitukseen.Lisäksi on tehty ns. räätälöityjä harjoituksia. Esimerkiksi, että kaikki tarkka-ampujat tai panssarintorjuntaohjusampujat, heidät halutaan kertauttaa, jotta voidaan olla varmoja, että he osaa käyttää niitä välineitä niinkuin niitä nykyään opetetaan käytettävän.

Miten Nato vaikuttaa tämänhetkiseen toimintaan? Katso koko everstiluutnantti Vasaran haastattelu.

Uutista päivitetty kello 19.52: Lisätty tieto, että Puolustusvoimat lähettää myös kutsuja vapaaehtoisiin kertausharjoituksiin, joihin reserviläinen ei ole velvoitettu osallistumaan.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja