Mainos

Kerran herkuttelija, aina herkuttelija – ranskalaiset astronautit syövät hummeria ja suklaakakkua myös avaruudessa

2:06

Ranskalaiset ovat ranskalaisia myös avaruudessa. Gourmet-kokit valmistavat ranskalaisille astronauteille ruoka-annoksia, jotta astronautit tuntisivat olonsa kotoisiksi myös avaruusasemalla.

Tavallisesti kansainvälisen avaruusaseman astronautit täyttävät vatsansa pakastetulla ja kuivatulla ruualla. Ranskalaiset astronautit eivät kuitenkaan tyydy tähän.

– Esittelen nyt yhden avaruusreseptin: hummeria ja kvinoaa vihreällä merilevällä ja sitruunalla maustettuna, kuvailee keittiömestari Jerome Lacressionniere astronauteille ruokaa valmistavassa keittiössä.

Hanhenmaksaa ei voi tarjota

Avaruudessa ei kuitenkaan voi tarjota aivan samanlaista ruokaa kuin maan pinnalla. Bakteereja ei saa olla lainkaan, nestettä pitää olla mahdollisimman vähän ja laitteisiin tunkeutuvia murusia ei suvaita.

– Meidän on huomioitava tieteelliset näkökohdat ja avaruuden vaatimukset. Ruokaa kypsennetään maksimiaika, jotta kosteuspitoisuus laskee eikä ruuassamme ole muruja, selittää Lacressionniere.

Esimerkiksi hanhenmaksaa ei voi lähettää avaruuteen, koska se sisältää paljon myrkkyjä. Papuja ja sipulia vältetään ilmavaivavaaran takia. Rajoitusten jälkeenkin astronauteille on tarjolla 30 ruokavaihtoehtoa.

Jälkiruuat astronauttien suosiossa

Simpukoiden ja hummerin lisäksi ranskalaisastronauteille maistuvat jälkiruuat.

– Astronautit arvostavat monia reseptejä. He pitävät hyvästä ruuasta. Jälkiruuat toimivat aina. Esimerkiksi pehmeää suklaakakkua tilataan lähes joka kerta, kertoo Avaruusruoka-projektin johtaja Quentin Vicas.

Avaruusaseman painottomissa oloissa ruuan maku kärsii.

– Hajumolekyylit eivät päädy nenän limakalvoille samalla tavalla, joten makuaistimus heikkenee. Sen takia avaruusruuat ovat voimakkaasti maustettuja, huomauttaa ravitsemusasiantuntija Corrine Dubel.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.