Nyt pannaan täysin uudella tavalla! Suosikkioluen valmistaja suunnittelee ennennäkemätöntä juomaa
Vaikka ihminen ei ole astunut jalallaan Marsiin, amerikkalainen olutyhtiö kaavailee jo oluen panemista punaisella planeetalla.
Budweiser-oluestaan tunnettu Anheuser-Busch-yhtiö on asettanut itselleen tavoitteen, joka kuulostaa tieteisromaanin koomiselta sivujuoneelta. Panimo aikoo nimittäin valmistaa olutta Marsissa.
Avaruusoluen reseptiä suunnitellaan yhdessä Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) kanssa. Tiimin tavoite on luoda mikropainovoimaa hyödyntävä tapa panna olutta.
Ensimmäisen ohran siemenet ja muut Budweiser-oluen raaka-aineet on tarkoitus kuljettaa ISS-avaruusasemalle 4. joulukuuta.
Ensimmäinen koematka kestää kuukauden
Avaruusasemalla avaruuskaljan panemisen testaaminen aloitetaan ohran siementen testauksella. Niiden annetaan olla avaruusasemalla 30 päivän ajan, jotta ohranjyvien reagointi avaruusympäristöön selviää.
Toinen joulukuun testimatkan koe koskee siementen idättämistä. Ohraa kastellaan ja ravitaan avaruusasemalla kahden viikon ajan, jotta käy ilmi, kasvavatko siemenet avaruudessa samaan tapaan kuin Maassa.
Kokeisiin oletetaan kuluvan noin kuukauden. Tämän jälkeen ohra kuljetetaan takaisin Maahan analysoitavaksi ja mahdollisesti avaruusolueksi pantavaksi.
Vaikka avaruudessa kasvatetusta ohrasta saisi Maan päällä valmistettua olutta, sen panemiseen avaruudessa liittyy muutama ongelma. Näitä ovat esimerkiksi rajalliset vesivarat, rajoitettu määrä auringonvaloa sekä Marsin painovoima, joka saattaa muuttaa perinteisen oluen vaahtoisen mudan oloiseksi.
Olut voisi hoitaa astronauttien mielenterveyttä
Avaruuskaljan kehittely voi kuulostaa tavallisesta maan tallaajasta turhanaikaiselta. Astronautit kuitenkin toivonevat lähitulevaisuudessa saavansa nauttia kotoisasta huurteisesta miljoonien kilometrien päässä Maasta koti-ikävää helpottaakseen.
– Kodista muistuttavien hyödykkeiden tarjoaminen miehistön jäsenille on tärkeä osa onnistunutta tehtävää, sanoi eläköitynyt astronautti Clayton Anderson Food & Wine -sivustolle.
Lähde: Independent, Food & Wine
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan