Mainos

Kenttäväki arvostelee AKT:n toimintaa: ”Ei tule mitään, jos kaikki vain änkyröivät vastaan”

1:34

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n jättäytyminen pois yhteiskuntasopimuksesta puhuttaa liiton kenttäväkeä. Moni kritisoi liittoa liiasta vastustelusta, mutta ymmärtäjiäkin löytyy.

Kalajoen Rahjan satamasta lähtee tänään puutavaraa Egyptiin ja Englantiin. Puutavarakuskien mielessä liikkuvat kuitenkin kotimaan tapahtumat, lähinnä AKT:n jättäytyminen pois yhteiskuntasopimuksesta – eikä se juuri saa kiitosta.

– Kyllä minun mielestäni jokaisen pitäisi kantaa vastuu ja olla mukana tekemässä päätöksiä. Eihän siitä tule mitään, jos jokainen vain tekee niin kuin itse haluaa ja änkyröi vastaan, torniolainen puutavarakuski  Mikael Järveläinen täräyttää.

Järveläisen mukaan puheenaihe on arka kuskien joukossa.

– Moni ei halua sanoa mielipidettään. Etenkin vanhempi polvi on sitä mieltä, että liiton toimet ovat oikeita ja hyviä. Nuorempi väki katsoo että aika surkeata on.

Sovittelevampaa asennetta kaivataan

Sisällä ruokalassa Rahjan Huolinta Oy:n ahtaajien iltavuoro valmistautuu töihinsä kovassa tuulessa ja tuiverruksessa. Pyhäjokinen Arto Suni ihmettelee liiton toimintaa.

Se tuntuu liian tiukalta.

– Kyllä pitäisi pystyä sovittelemaan enemmän ja olla ainakin se asenne, että sovitellaan, Suni sanoo.

Jopa paikallinen AKT:n luottamusmies arvostelee oman liittonsa linjaa.

– Olen oikeastaan pahoillani matalapalkkaisten hoitajien puolesta. Ensimmäinen versio olisi ollut parempi, luottamusmies Voitto Ketola viittaa yhteiskuntasopimukseen.

"AKT pilaa koko alan maineen"

Toisaalta myös ymmärrystä liiton linjalle historian valossa löytyy.

– Tavallaan ymmärrän heidän kantansa, mutta henkilökohtaisesti se ei minun järkeeni passaa, Järveläinen lataa.

– Ehkä he kynsin ja hampain yrittävät pitää kiinni saavutetuista eduista. Ehkä joskus voisi miettiä sitä, pystyykö niistä aina pitämään kiinni. Tai onko se kansan kannalta tarpeellista, Suni arvioi.

Voitto Ketola harmittelee sitä, että AKT:n päätös huonontaa koko alan mainetta.

– Jollakin tapaa tämmöinen eriarvoisuus nousee siinä esille, kun pitäisi olla solidaarinen, pitkän linjan luottamusmies toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.