Mainos

Kovissa pakkasissa lakkovahtina värjöttelevä Jyrki kertoo, että yhteishenki on pysynyt hyvänä ensimmäisellä lakkoviikolla: "Pohjoisen ihminen on tottunut pärjäämään ulkona"

6:03
Vähemmän palkkaa, pidempi työaika, huonompi työterveys: MTV Uutiset Livessä käytiin läpi muutokset, joita Posti esitti tuhansille työntekijöilleen

Maanantaina alkaneen Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n lakon piirissä on noin 10 000 työntekijää. Jos työehtojen heikennys ei ole herkkua Postin työntekijöille, ei sitä ole liiemmin lakkovahtina värjötteleminen varsinkaan pohjoisemmilla leveyspiireillä. Lakkoa Rovaniemellä vahtivaa PAU:n pääluottamusmiestä Jyrki Sutista ei pakkanen hetkauta, vaikka lakko pitkittyisi neljään viikkoon.

Lakkolaiset aloittivat työnseisauksen maanantaina. Rovaniemellä lakkoilu on sujunut olosuhteisiin nähden hyvässä hengessä.

– Ihan hyvä henki vielä. Työntekijät ovat kuitenkin olleet tämän asian takana, että periksi ei anneta ihan ensimmäisenä kuitenkaan, Sutinen kommentoi.

Oman päivittäisen lakkovahtivuoronsa juuri päättänyt Sutinen ei ole ainakaan Rovaniemellä törmännyt rikkureihin. Liikennettä on näkynyt vain niin sanottujen suojatyötä tekevien toimesta.

– Siellä on jakelun puolella ollut alle kymmenen ihmistä töissä. Siellä on jaettu pääasiassa sairaalalähetyksiä. Ja jos siinä on jotakin terveyteen tai turvallisuuteen liittyvää liikennettä ollut, niin niitä myös, Sutinen summaa.

MTV Uutiset Live oli paikalla, kun postilaiset kokoontuvat Helsingissä tiistaina.
Juttu jatkuu videon jälkeen.


5:02

Sutila kiittelee työntekijöiden asennetta pakon edessä. Varsinkin vanhemmat työntekijät ovat ilmaisseet mielipinteensä selväsanaisesti.

– Jos pakko on, niin ollaan lakossa. Työehtoja ei kestä enää hirveästi heikentää, eikä työn määrää lisätä, jota on jo nyt ihan tarpeeksi jakeluhenkilöstöllä.

Rovaniemellä lakkoillaan Sutisen mukaan varsin rauhallisesti. Ainakin jos haetaan vertailukohtaa Etelä-Suomesta. Lakkovahteja on kerrallaan paikalla yhdestä kahteen henkilöä.

– Ei ole reikiä aidassa, eikä muuta, Sutinen naurahtaa sarkastisesti.

"Edelleen on sellainen henki, että periksi ei anneta"

Tilanne neuvotteluosapuolten kannalta vaikuttaa tällä hetkellä hankalalta, vaikka pientä käännettä parempaan enteiltiin keskiviikkona, jolloin PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi, että sovittelussa päästiin hieman eteenpäin. Sutinen ei usko tässä vaiheessa lakon kasvavan neljään viikkoon.

– En henkilökohtaisesti usko, että tämä venyy niin pitkäksi. Varmaankin jonkinnäköisiä ratkaisuja tulee ennen sitä. Mutta jos se (lakko) neljään viikkoon menee, niin sitten varmaan alkaa siellä jo porukkaa haluttamaan töihinkin. Mutta edelleen on sellainen henki, ettei periksi anneta. Tämä on niin vakava paikka työntekijöille. Sieltähän menee toimeentuloedellytykset, jos palkka ja muu alkaa tippumaan, Sutinen arvioi.

Tukea muilta liitoilta ja tavallisilta asiakkailta

Muun muassa Merimies-Unioni ilmoitti torstaina, että se aloittaa maanantaina aamukuudelta mittavat tukitoimet PAU:n lakon tueksi. Merimies-Unioni toteaa tukilakkojen kestävän niin kauan, kunnes kiista on ratkaistu.

– Kyllä siellä on muutkin liitot valtakunnallisesti ilmoittaneet tukensa ja kertoneet, että "koittakaahan jaksaa siellä". Kyllä asiakkaatkin ovat voittopuolisesti olleet meidän puolella ja olleet pöyristyneitä Postin johdon toiminnasta, sekä toivottaneet jaksamista. Se on kuitenkin sellaista lumessa rämpimistä, että se ei ole mitään helppoa työtä, Sutinen korostaa.

Neuvottelupöytään pääluottamusmies lähettää terveisenä toiveen, että Postin puolelta tultaisiin hiljalleen jo vastaan.

– Meillä ei ole enää hirveästi varaa joustaa. Postin viime vuotinenkin tulos on näyttänyt siltä, että meidän selkänahasta sekin on vedetty. Sitä selkänahkaa ei vain kohta ole enää hirveästi jäljellä enää muuta kuin suomut vain, Sutinen toteaa.

Pohjoisen pakkasiin lakkovahti kertoo varustautuvansa oikealla asenteella. Tarvittaessa autoon pääsee lämmittelemään ja kestävyys on muutoinkin kohdillaan.

– Hyvin siellä pärjää. Pohjoisen ihminen on tottunut pärjäämään ulkona. Postimiehethän kulkee talvetkin tuolla ulkona, Sutinen muistuttaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja