"Kenen tahansa lapsi voi radikalisoitua" – äidin rooli vaaran ehkäisyssä todella iso

Yksikään perhe maailmassa ei ole radikalisoitumisen vaaran ulkopuolella.

Näin sanoo Christianne Boudreau, joka menetti oman poikansa viime vuonna. Islamin uskoon kääntynyt poika Damian oli lähtenyt Isis-taistelijaksi Syyriaan, jossa hänet teloitettiin. 

– Kaikki tapaamamme perheet ovat eri uskonnollisista taustoista, roduista, kulttuureista. Kaikilla perheillä on oma dynamiikkansa ja taloudellinen asemansa. Olemme kaikki haavoittuvia. Lapsemme voivat törmätä vääriin henkilöihin väärään aikaan, ja päätyä näihin järjestöihin, Boudreau kertoo MTV:n Skype-haastattelussa Calgarysta.

Boudreau ei ole kokemuksineen yksin. Isisin riveihin on liittynyt tämän vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana yli 7 000 ulkomaista henkilöä, kertoo Institute for Economics and Peace -tutkimuslaitos.

Poikansa Damianin teloituksen aiheuttaman alkujärkytyksen jälkeen Boudreau päätti tehdä jotain, jotta toiset vanhemmat eivät joutuisi kokemaan samaa.

Hän oli mukana perustamassa Hayat Canada- ja Mothers for Life -järjestöjä. Ne pyrkivät auttamaan perheitä, joissa on radikalisoituneita nuoria. 

Järjestöissä on henkilöitä, jotka ovat valmiita työskentelemään vanhempien kanssa ja valmentamaan heitä siihen, miten toimia nuorten kanssa.

– Mutta olisi hyvä, että asuinyhteisöissä olisi myös muita organisaatioita, jotka voisivat oikealla tavalla puuttua nuorten elämään ja ohjata heitä myönteiseen suuntaan, Boudreau sanoo.

Radikalisoitumisen kolme vaihetta

Huffington Postin haastattelema saksalainen radikalisoitumisen asiantuntija Daniel Kohler kuvaa radikalisoitumisen kolme vaihdetta.

Ensimmäiseksi henkilö kokee euforian tunteen saatuaan viimein suunnan ja sisällön elämälleen. Hän yrittää myös käännyttää ympärillään olevia ihmisiä ideologiansa kannattajaksi.

Tätä seuraa turhautuminen, koska muut eivät lähde mukaan käännytysyrityksiin. Alkaa riitely perheen sisällä muun muassa alkoholista ja vaatetuksesta.

Käännynnäinen alkaa pohtia uuden viiteryhmänsä ohjetta lähteä johonkin muslimimaahan, jotta voisi elää aidon muslimin elämää.

Kolmannessa vaiheessa radikalisoitunut henkilö myy tavaransa, hankkiutuu hyvään fyysiseen kuntoon ja alkaa nähdä väkivallan ainoana ratkaisuna turhautumiselleen.

Ulkomaille sotimaan lähtenyt radikalisoitunut henkilö usein katkaisee kaikki yhteytensä entiseen elämäänsä.

Damian toimi toisin, hän oli aluksi paljon yhteydessä äitinsä kanssa. Damian kertoi äidilleen olevansa hyvässä kunnossa ja haluavansa vaimon ja talon. Damian kuitenkin muuttui viesteissään lopulta jopa tylyksi.

Missä ovat isät?

Kohlerin mukaan kamppailussa radikalisoitumista vastaan kaksi tärkeintä voimaa ovat entiset radikaalit ja äidit.

Äideillä on jihadismissa hyvin tärkeä rooli, Kohler toteaa ja viittaa profeetta Muhammedin sanoihin, että Paratiisi on äitien jalkojen juuressa. Niinpä radikalisoituneet yrittävät saada jopa epätoivoisesti äideiltään suostumuksen osallistumisestaan jihadiin, pyhään sotaan. 

Isien rooli huutaa poissaoloa. Christanne Boudreaun kumppani Mike sanoo Huffington Postissa, ettei halua puhua aiheesta mitään.

– Elän omassa kuplassani, hän sanoi julkaisulle ja poistui nopeasti toimittajan ulottuvilta.

Länteen muuttaneet muslimimiehet ovat kyllä läsnä perheissään, mutta usein haluttomia puuttumaan lastensa muuttumiseen, arvioi ruotsalainen terrorismintutkija Magnus Ranstorp.

– He tuntevat usein, että länsimäinen yhteiskunta on vienyt heidän miehisyytensä, ja he haihtuvat taustalle, Ranstorp sanoo.

Miehet tuntevat syyllisyyttä ja häpeää siitä, että heidän kasvatuksensa ei ole ollut täydellistä. Äidit sen sijaan työstävät suruaan muiden äitien kanssa. He myös uppoutuvat menettämänsä lapsen aiempaan elämään täysillä ja yrittävät siten saada jonkinlaisen otteen tapahtuneesta, Kohler kertoo.

Boudreau itsekin on uppoutunut poikansa kohtaloon ja muiden auttamiseen niin intensiivisesti, että perhe-elämä on muuttunut jopa liian rajusti.

– Tärkein viestini on, että meidän on lopetettava toistemme tuomitseminen. Pelko luo vihaa ja viha luo tilaa radikalisoitumiselle. Meidän on kohdeltava toisiamme ihmisinä. Meidän on katsottava miten kohtelemme nuorisoamme ja miten tuemme heitä ikävää maailmaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat