Mainos

Kemikaaliviraston budjetti joutumassa leikkuriin

Komissio esittää kemikaaliviraston budjetiksi ensi vuodelle 62,6:ta miljoonaa, mutta Portugali ehdottaa virastolle 50,8:aa miljoonaa.

Suomi on huolissaan EU:n kemikaaliviraston toimintamahdollisuuksista ensi vuonna. Puheenjohtajamaa Portugali esittää viraston ensi vuoden budjettiin lähes viidenneksen leikkausta aiemmin suunnitellusta tasosta.

Asia on esillä huomenna, kun jäsenmaiden ministerit keskustelevat unionin ensi vuoden budjetista Brysselissä.

Kesäkuussa toimintansa aloittaneen kemikaaliviraston tämän vuoden budjetti on 15,3 miljoonaa euroa. Komissio esittää ensi vuodelle 62,6:ta miljoonaa, koska toiminta alkaa silloin täysimittaisena. Portugali ehdottaa 50,8:aa miljoonaa.

Samankaltaisia leikkauksia on ehdotettu myös muiden uusien virastojen toimintamenoihin. Suomi aikoo ajaa leikkauksen perumista ja paluuta entiselle rahoitustasolle.

Viraston hallintoneuvoston puheenjohtaja, Suomen ympäristökeskuksen palvelujohtaja Jukka Malmin mukaan kaavailtu leikkaus ilman muuta haittaisi viraston mahdollisuuksia aloittaa toimintansa ja suorittaa saamansa tehtävät.

- Tehtävien hoitaminen asianmukaisesti vaarantuu, jos virastolla ei ole riittävää henkilöstöä, Malm sanoi.

Virasto alkaa ensi vuonna rekisteröidä ja kerätä tietoja käytössä olevista kemikaaleista ja antaa suosituksia riskien vähentämisestä.

Budjettikysymys ei huomenna vielä ratkea, sillä myös EU:n parlamentti osallistuu budjettipäätöksiin ja monivaiheinen käsittely venyy loppuvuoteen asti.

Suomi arvostelee myös Portugalin ehdottamia leikkauksia EU:n tutkimusvaroihin ja katsoo, että ne eivät ole yhteensopivia EU:n kilpailukykytavoitteiden kanssa. EU-maiden johtajat päättivät viimeksi joulukuussa 2005 asettaa tavoitteeksi kasvattaa unionin tutkimusmenoja. Huomenna käsiteltävässä ehdotuksessa leikkaus on kolme prosenttia.

Suomea edustaa huomisen kokouksessa hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.).

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.