Kemikaalipilvi pääsi ilmaan Harjavallan rikkihappotehtaalla – kolme sivullista altistui

Metallialan yrityksen Bolidenin rikkihappotehtaalla Harjavallassa tapahtui kemikaalivuoto tänään aamulla, kertoo Satakunnan pelastuslaitos. Prosessihäiriön seurauksena vapautui typen oksideja, joista muodostui ilmaan kemikaalipilvi, pelastuslaitos kertoo tiedotteessa.

Boliden Harjavallan toimitusjohtajan Timo Rautalahden mukaan pilvi alkoi liikkua tuulen mukana ja sille ehti altistua kolme sivullista.

–  Prosessihäiriön seurauksena meillä pääsi laimeaa rikkihappoa sisältävää kondenssivettä väärään välisäiliöön, ja siellä kehittyi typpioksidipitoisia kaasuja, jotka vapautuivat ilmaan muodostaen ruskean pilven, Rautalahti kertoo STT:lle.

Pilvi kulkeutui hänen mukaansa tehdasalueen reunan ja lähistöllä olevan rautatien poikki ja hälveni matkalla. Ensihoito tarkasti typpioksidille altistuneet sivulliset. Altistukset eivät aiheuttaneet Rautalahden mukaan jatkotoimenpiteitä.

Rautalahti kertoo, että pilven kulkusuunnasta johtuen pelastuslaitos sulki Tampere–Pori-rautatien runsaan tunnin ajaksi varotoimenpiteenä. Alueella suoritettiin myös varmistusmittauksia, pelastuslaitos kertoi.

Tehtaan työntekijöitä oli Rautalahden mukaan paikalla mahdollisesti "noin tusinan verran". Hän ei osaa sanoa tarkemmin, keitä altistuneet sivulliset olivat.

Terveyskirjaston mukaan typpidioksidi on alahengitysteitä ärsyttävä kaasu, joka voi suurina pitoisuuksina aiheuttaa äkillisen keuhkopöhön.

Hätäkeskus sai vaarallisen aineen onnettomuudesta hälytyksen aamulla kello 8.42. Raideliikenne kulkee alueella jälleen normaalisti.

Voimalaitoksen kattilarakennuksessa tulipalo

Harjavallassa syttyi tänään myös tulipalo voimalaitoksen kattilarakennuksessa. Hälytys suuresta rakennuspalosta tuli hieman ennen puoli yhtä. Satakunnan pelastuslaitos ilmoitti iltapäivällä, että voimalaitoksen palo on sammutettu ja jälkiraivaustyöt on aloitettu. Jälkiraivaus- ja sammutustöiden kerrottiin jatkuvan iltaan saakka.

Sammutustöihin hälytettiin 26 yksikköä. Yhden sammutukseen osallistuneen miehen kerrottiin loukkaantuneen lievästi.

Voimalaitos sijaitsee Bolidenin rikkihappotehtaan tavoin Harjavallan suurteollisuuspuistossa. Pelastuslaitoksen mukaan tulipalolla ei kuitenkaan ollut vaikutusta suurteollisuuspuiston tuotantoon tai prosesseihin. Tulipalo vaurioitti voimalaitoksen katto- ja seinärakenteita. Palontutkinta aloitetaan pelastuslaitoksen mukaan sammutus- ja raivaustöiden loputtua.

Pelastuslaitoksen mukaan kyseessä oli Suomen Teollisuuden Energiapalveluiden kattilarakennus.

Uutista päivitetty kello 18.17

Lue myös:

    Uusimmat