Suksivoidetehtaan tuotantotilat tuhoutuivat tulipalossa Joensuussa – yksi sai vakavia vammoja

Suksivoidetehtaan tuotantotilat tuhoutuivat tulipalossa Pohjois-Karjalassa Joensuussa tänään iltapäivällä. Yksi ihminen sai tilanteessa vakavia vammoja.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos sai suureksi luokitellun palohälytyksen Käpykankaan Pamilonkadulle hieman ennen kello yhtä iltapäivällä. Palo oli syttynyt suksivoiteita ja käsidesiä valmistavan Vauhti Speedin tuotantotiloissa.

Käpykankaan alueelle annettiin vaaratiedote terveydelle vaarallisen savun vuoksi. Iltaseitsemän tienoilla vaaran ilmoitettiin olevan ohi.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Lauri Hirvonen arvioi tiistaina illalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että sammutustyöt jatkuvat "ainakin jossakin mittakaavassa" läpi yön.

Vauhti Speedin toimitusjohtaja Esa Puukilainen kertoi medialle, että palo todennäköisesti syttyi hankaussähköstä, kun työntekijä oli ollut pumppausasemalla annostelemassa liuotinaineita tuotantotiloihin vietäväksi. Kyse oli hänen mukaansa normaalista ja rutiininomaisesta tuotannon valmisteluvaiheesta. Puukilainen sanoi astioiden vaihtoa tehneen työntekijän olleen asianmukaisissa varusteissa ja kuvaili tätä "tarkaksi ja tunnolliseksi".

Rakennuspaloa sammuttamaan hälytettiin parisenkymmentä pelastuslaitoksen yksikköä. Palopaikka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Joensuun ydinkeskustasta.

Palo-osastoinnit pelastivat osan rakennuksesta

Pelastuslaitoksen mukaan paikalla oli syttymishetkellä työntekijöitä, jotka pääsivät poistumaan rakennuksesta omatoimisesti. Vakavia vammoja saanut ihminen vietiin sairaalahoitoon, ja kahta lieviä vammoja saanutta hoidettiin paikan päällä.

Syttynyt rakennus on kooltaan noin 2  500 neliömetriä ja se jakautuu tuotanto- ja varastotiloihin, jotka on otettu käyttöön vuonna 2018. Puukilaisen mukaan automaattipalo-ovet ja palo-osastoinnit toimivat, ja noin kaksi kolmasosaa rakennuksesta välttyi liekeiltä. Tuho rajoittui suksivoidetuotantotilaan, ja lisäksi tuhoutui valmistuotevarastoa.

Vahingot ovat merkittävät.

–  Kiinteistö huomioiden miljoonaluokan kokonaisvahingot, toimitusjohtaja arvioi.

Puukilainen kertoi yhtiön alkavan välittömästi etsiä uusia tiloja ja tuotantolaitteita. Vielä ei ole selvää, onko tila kunnostettavissa vai onko se rakennettava uudelleen.

Työntekijöitä Vauhti Speedin Joensuun toimipisteellä on Puukilaisen mukaan tusina ja heille aiotaan järjestää kriisiapua.

Puukilaiselta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, onko tulipalosta erityistä haittaa juuri hiihtosesongin alettua. Hän huomautti, että vastaava tilanne aiheuttaisi keskeytyksen mihin aikaan vuodesta tahansa.

–  Eihän tällaista tietenkään toivoisi sattuvan milloinkaan.

Lue myös:

    Uusimmat