Valmetin paperikonetehtaan palo Jyväskylässä hallinnassa

MTV paikalla: Jyväskylässä Valmetin paperikonetehdasta sammutetaan edelleen 3:31
Valmetin tehtaalla massiivinen palo Jyväskylässä - video paikan päältä näyttää nousevan savun.

Jyväskylän Rautpohjassa Valmetin tehdasrakennuksessa riehunut tulipalo on saatu hallintaan, kertoo Keski-Suomen pelastuslaitos. Ennen seitsemää paikalla oli vielä parikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä. Jälkisammutustöiden arvioidaan jatkuvan pitkälle yöhön.

Illalla Rautpohjan ja Hippoksen alueelta oli poistunut vaaratiedote, joka oli voimassa puolesta päivästä saakka. Vaaratiedotteen aikana asukkaita neuvottiin pysyttelemään sisällä tulipalon aiheuttaman savun vuoksi.

Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta aamupäivällä ennen yhtätoista. 

Valmetin Jyväskylän-paikallisjohtaja Jaakko Puurula kertoi päivällä, että palo sai alkunsa konehallissa sattuneesta laitevahingosta.

–  Kyseessä on ollut telan testausasema, jossa on testattu toimivaa telaa. Laakeri on jumittunut ja aiheuttanut kuumentumisen, tulen syttymisen ja räjähdysmäisen palon.

Yksi loukkaantunut lievästi

Paikalla oli onnettomuuden sattuessa kolmisenkymmentä työntekijää, joista osa oli kauempana, osa lähempänä onnettomuuspaikkaa, kertoo Jaakko Puurula. Pelastuslaitoksen mukaan onnettomuuden alkuvaiheessa tehtaalla työskennellyt henkilö loukkaantui lievästi. Ensihoito vei tämän tarkastettavaksi.

Puurulan mukaan tehtaalla on varauduttu tämänkaltaisiin tapahtumiin esimerkiksi omalla tehdaspalokunnalla ja hälytysjärjestelmällä.

–  Kun tapaturma tapahtui, hälytys tuli välittömästi minulle ja pelastuslaitokselle. Näiden toimien ansiosta kaikki henkilöt saatiin välittömästi ulos.

Rautpohjan tehdas on Valmetin paperi- ja kartonkikonetehdas sekä valimo Jyväskylässä. Rautpohjan tehdasalueen yksikön tuotteita ovat myös erilaiset paperikonekomponentit, kuten automaatio- ja hydrauliikkajärjestelmät ja höyrykytkimet sekä korkeapainelaitteet. Yksikössä varastoidaan ja käsitellään syttyviä ja syövyttäviä kemikaaleja.

–  En osaa arvioida, koska tuotanto voidaan taas käynnistää. Se riippuu siitä, miten palo saadaan hallintaan, Puurula sanoo.

Palomestari Jukka Järvisen mukaan tehdasrakennus kärsi palossa huomattavia vahinkoja.

Tehtaalla palanut aiemminkin

Valmetin Jyväskylän tehtaan pääasiallisia tuotteita ovat muun muassa paperi- ja kartonkikoneet, yhtiö kertoi vuonna 2020

Valmetilla oli tehtaalla töissä vuonna 2020 omaa henkilöstöä noin 1 450. Lisäksi tehdasalueella työskentelee päivittäin noin 350 ulkopuolista yhteistyökumppania.

Jyväskylän yksikössä varastoidaan ja käsitellään syttyviä, syövyttäviä, haitallisia sekä ympäristölle vaarallisia ja vaarattomia kemikaaleja, Valmet kertoo.

Valmet arvioi pari vuotta sitten, että "tehdasalueen merkittävin naapurustoon vaikuttava mahdollinen onnettomuusvaara on nestekaasuvuoto tai tulipalo".

– Näissä tilanteissa ilmaan saattaa vapautua kaasuja ja/tai tulipalon savukaasuja, jotka voivat aiheuttaa lähialueen asukkaille hetkellisiä ärsytysoireita. Vaikutusalue voi ulottua kilometrin säteelle tehdasalueesta tuulen alapuolella, Valmet kirjoitti tiedotteessaan 2020.

Tehtaalla oli tulipalo myös joulukuussa 2020. 

Lue myös:

    Uusimmat