Keltaliivien viha on nyt aiempaa rajumpi, eikä liikettä johda kukaan – "Kyse on syvemmästä kriisistä Ranskassa"

Ranskan keltaliivien mielenosoitukset ovat aiempaa rajumpia. Ranskassa asuvan väitöskirjatutkijan Laura Parkkisen mukaan verokapinasta alkunsa saanut liike kertoo syvästä kriisistä Ranskassa.

– Macron, tulemme hakemaan sinut kodistasi, huudettiin Pariisin kaduilla lauantaina.

Keltaliivien mielenosoituksia on järjestetty nyt joka lauantai neljänä kuukautena peräkkäin. Diesel-veroa vastustavasta liikkeestä on nyt tullut sekalaisista voimista koottu liike, jota yhdistää eliitinvastaisuus.

Näin kertoo Ranskassa asuva, Sorbonnen yliopistossa opettava väitöskirjatutkija Laura Parkkinen.

– Eilinen mielenosoitus oli eräänlainen ultimatum, eli tämän liikkeen piti todistaa olemassaolonsa.

Päivän aikana pidätettiin yli 200 ihmistä. Mielenosoittajat sytyttivät tulipaloja, murtautuivat luksusmyymälöihin ja kivittivät poliisia, jotka vastasivat levottomuuksiin kyynelkaasulla ja vesitykeillä.

Liikettä ei johda kukaan

Parkkisen mukaan keltalivien liike halusi näyttää voimansa sen jälkeen, kun Macron lupasi heille uudistuksia ja myönnytyksiä. Macron itse oli eilen hiihtoretkellä Pyreneillä.

– Kuvista hiihtoretkellä on otettu kaikki ilo irti. Republikaanit ja äärioikeisto ovat pilkanneet, että missä presidentti on nyt kun häntä tarvitaan.

Parkkisen mukaan keltaliivien väkivaltaisuus voi johtaa siihen, ettei liikettä johda kukaan. 

– 1. joulukuuta Riemukaarta tuhottiin, ja nyt ollaan taas siinä, että melkein kaikki on sallittua liikkeen sisällä.

Parkkinen sanoo, että Macronin pitäisi nyt näyttää johtajuuttaan. Ranskassa on menossa keskustelu kansallisista uudistuksista, joista yksi on laki ammattimaisien hulinoitsijoiden kuriin laittamiseksi.

– Toisaalta mietitään mitä tapahtuu, kun poliisivoimat ovat yhä voimakkaammat. Mietitään sitten, onko tämä se valtio. Kyse on syvemmästä kriisistä Ranskassa.

Tutkija pelkää, että kaaos pahenee

Keltaliivien mielenosoitukset näkyvät myös tavallisen kansalaisen elämässä. Parkkinen kertoo, että pankkiautomaatteja ja kauppoja on suljettu, minkä lisäksi yleinen turvattomuudentunne on lisääntynyt.

Parkkinen pelkää, että kaaos pahenee tulevaisuudessa.

– Tämä vahvistaa valtarakenteita, eli eliitin ja kansan välistä juopaa.

Lue myös:

    Uusimmat