Mainos

Suomen kärkipoliitikot: Ranskan tuhoisat suurmielenosoitukset kertovat, kuinka vaikeaa nykyään on hallita ja tehdä uudistuksia

16:17

Marraskuussa alkaneet mielenosoitukset Ranskassa kertovat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan hallitsemisen vaikeudesta, joka on vallalla laajalti nykyään.

– Ranska on tilanteessa, jossa heidän on taloutensa takia ollut pakko leikata, tehdä uudistuksia ja vastata ilmastonmuutokseen. Kaikki kansalaiset eivät hyväksy tätä. Tämä on yleisempi ongelma. Tavattoman monissa maissa korostuu hallitsemisen vaikeus, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) sanoi aamun Huomenta Suomessa.

Mielenosoitukset laajenivat

Ranskan mielenosoitukset alkoivat vastarintana polttoaineveron korotuksiin, mutta kääntyivät pian yleiseksi protestiliikkeeksi presidentti Emmanuel Macronia vastaan. 

– Tässä on se tilanne, mikä monesti on, että se alkaa yhdestä kipinästä ja sytyttää roihun. Nyt se on tavallaan hallitsematon ja siellä on kaikenlaista porukkaa, jotka haluavat osoittaa mieltään, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) sanoo.

Ensimmäistä kertaa kaikki mielenosoitukset ja väkivaltaisuudet tapahtuivat Pariisin vauraimmilla alueilla.

Viikonloppuna poliisi pidätti Ranskassa yli 1 700 ihmistä. 

Keltaliivit aloittivat mielenosoitukset Ranskassa, mutta ydinporukan lisäksi kaduille on tullut jo lukuisia muitakin joukkoja.

– Se leviää ja siihen tulee kaikenlaiset voimat, joilla on paha olo. Sitten on niitä, jotka tulevat aina jokaiseen mielenosoitukseen. Heillä ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin järjestää sekasortoa ja tuhoa, Salolainen sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja