Kelan tutkija: Toimeentulotuki kannustaa pimeään työhön

Toimeentulotuki ei ole tarkoitettu kenellekään pitkäaikaisesti. Lainsäädännössä tuki kantaa viimesijaisen etuisuuden titteliä.

Yhä useampi nuori toimeentulotuen asiakas kuitenkin jämähtää asiakkuuteen. Esimerkiksi Helsingissä jo neljännes nuorista on asiakkaana vähintään vuoden.

– Tämä tarkoittaa, että muu sosiaaliturva on epäonnistunut tehtävässään. Järjestelmä on kääntynyt täysin päälaelleen silloin, kun toimeentulotukea maksetaan useita kuukausia tai useita vuosia. Tällöin viimesijaisesta tukimuodosta on muodostunut ensisijainen tulonlähde, sanoo Kelan tutkimusprofessori Heikki Hiilamo.

"Toimeentulotuki on katiska"

Hiilamon mukaan toimeentulotuki on kaikista tuista passivoivin. Professorin mukaan toimeentulotuki on hyvin joustamaton, silloin kun kyse on ihmisen omista pyrkimyksistä parantaa tilannettaan.

– Toimeentulotuki on eräänlainen katiska - sieltä on hirveän vaikea päästä pois. Suuri osa tuloista, mitä pystyy hankkimaan, vähennetään sitten toimeentulotuesta. Ja se on myös kannustin siihen, että ihmiset eivät sitten välttämättä pyrikään hankkimaan näitä mahdollisia lisätuloja kuten keikkatöitä.

Hiilamon mukaan toimeentulotuelta voi päästä pois vain, kun työllistyy kokoaikaisesti. Helpommin sanottu, kuin tehty.

– Silloin jos ei ole työkokemusta, niin sitten sitä kokemusta ei välttämättä saa toimeentulotuen jälkeen enää työpaikastakaan.

Tutkijan mukaan tuki on sikälikin epäonnistunut, että se kannustaa välttelemään veroja ja hakeutumaan pimeisiin töihin.

– Tuki luo kannustimen siihen, että ihmiset eivät ilmoita tulojaan.

"Toimeentulon voisi korvata perustulolla"

Kelan Hiilamo uskoo, että lainsäätäjät heittävät koko toimeentulotuen romukoppaan ja korvaavat sen jollain muulla.

– Oli se sitten takuutulo tai perustulo tai jokin muu järjestelmä, mutta tässä ei ole ainakaan mitään järkeä, että nuorille maksetaan toimeentulotukea vuosikausia.

(MTV3)

Katso Joonas Lepistön juttu (Seitsemän uutiset 27.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat