Toimeentulotukiluukuilla ruuhkaa – jo puolet asiakkaista nuoria

Monissa kaupungeissa kaikista toimeentulotukiasiakkaista jo puolet on nuoria.

MTV3 Uutisten selvittämien kaupunkien osalta nuorisopiikit löytyvät Oulusta, Rovaniemeltä, Kuopiosta, Joensuusta, Seinäjoelta, Lahdesta ja Vaasasta. Oulussa jo 55 prosenttia kaikista tukiasiakkaista on alle 30-vuotiaita, Vaasassa vastaava luku on 44 prosenttia. Loput kaupungeista sijoittuvat näiden prosenttilukujen välimaastoon.

– Asiakasmäärä on ollut koko ajan kasvussa ja näyttää siltä, että se kasvu jatkuu, toteaa Leila Palviainen Helsingin kaupungin sosiaalityöstä.

Ongelmana on myös asiakkuuksien kestot. Esimerkiksi Helsingissä jo neljännes nuorista on asiakkaana vähintään vuoden.

– Nuoret ovat pysähtyneet meidän asiakkuuteen pidemmäksi aikaa kuin muut asiakasryhmät, Palviainen jatkaa.

Uusista asiakkaista jopa 70 prosenttia nuoria

Kaupungeista, joista oli saatavilla tuoreita tilastoja, suurin huoli kohdistuu Joensuuhun ja Ouluun. Siellä 70 prosenttia uusista, eli viime vuonna hakeutuneista, asiakkaista on nuoria. Suurista kaupungeista Tampereella luku yltää yli 60 prosentin, Espoossa puolet uusista asiakkaista on alle 30-vuotiaita.

Helsingillä oli antaa katsaus vain alle 25-vuotiaiden nuorten osalta – pääkaupungissakin luku nousee pitkälle yli 40 prosentin. Vantaalla vastaava luku on 35. Turusta viime vuoden prosenttilukuja ei toistaiseksi ollut saatavissa.

"Nuorisotakuu vajavainen"

Hallituksen lempilapsi, nuorisotakuu, saa Palviaiselta pyyhkeitä osakseen.

– Nuorisotakuusta jäi puuttumaan sosiaalityön osuus, jolla nimenomaan voitaisiin auttaa näitä täysin syrjään jääneitä nuoria.

Palviaisen mukaan takuu ei velvoita sosiaali-alan ammattilaisia järjestämään toimeentulotuen asiakkaalle neuvonta-apua.

– Nuoren elämäntilanne pitäisi käydä läpi, tehdä hänen kanssa suunnitelmia ja viedä häntä eteenpäin polullaan, Palviainen kertaa.

Tällainen tulevaisuuskartoitus tehdään Helsingissä nykyisellään vain kolmannekselle niistä nuorista asiakkaista, joiden asiakkuus on kestänyt yli puoli vuotta.

(MTV3)

Katso Joonas Lepistön juttu (Seitsemän uutiset 27.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat