Kela: Tukipäätöksessä ei kerrota enää ratkaisun tekijän nimeä – taustalla 200 uhkatilannetta vuodessa

Kela kertoo käynnistäneensä kokeilun, jossa asiakkaat saavat perustoimeentulotuen päätökset ilman päätöksen tehneen ratkaisuasiantuntijan nimeä. 

Kelan päätöksissä on yleensä allekirjoituksena sen ratkaisuasiantuntijan nimi, joka on käsitellyt asiakkaan hakemuksen. Tässä kuussa on kuitenkin alkanut kokeilu, jonka ajan perustoimeentulotuen päätöksissä ei ole ratkaisuasiantuntijan nimeä, vaan allekirjoittajana on Kansaneläkelaitos. 

Muutos ei koske oikaisuvaatimuskeskuksen päätöksiä tai muiden Kelan maksamien etuuksien päätöksiä.  

Kelan mukaan ratkaisuasiantuntijan nimen poistuminen päätöksestä ei vaikuta asiakkaan tilanteeseen. Jos asiakas on tyytymätön päätökseen, hän voi kysyä päätöksen sisällöstä Kelan asiakaspalvelusta tai valittaa päätöksestä siinä olevien ohjeiden mukaisesti. 

Kelan tulosyksikön johtaja Sari Hänninen toivoo kokeilun korostavan, että Kelan asiantuntijat tekevät päätökset lakiin perustuen ja Kelan etuusohjeiden mukaisesti.  

– Kaikki päätökset tehdään Kelan etuusohjeiden mukaisesti huolimatta siitä, kuka päätöksen tehnyt kelalainen on. Pystymme tekemään sisäistä laadunvalvontaa kuten ennenkin, vaikka päätöksen tekijän nimi ei näy asiakkaalle, Hänninen korostaa. 

Kela tiedottaa, että ratkaisuasiantuntijan nimen näkyminen päätöksessä on myös aiheuttanut uhkatilanteita. Asia on ollut Kelassa esillä pitkään, ja kokeilun toivotaan auttavan myös tähän.

– Toimihenkilöihin kohdistuvia uhkatilanteita on vuoden aikana Kelassa noin 200. Yksikin on liikaa, joten toivottavasti kokeilun aikana myös tähän asiaan tulee parannusta, Hänninen sanoo.  

Kokeilu kestää 31.12.2024 saakka, minkä jälkeen Kelassa päätetään jatkotoimenpiteistä.

Lue myös:

    Uusimmat