YK:n turvallisuusneuvosto vaatii välitöntä loppua hyökkäyksille Punaisellamerellä – Venäjä äänestettiin kumoon

Houthit iskivät tanskalaiseen rahtilaivaan – Yhdysvallat sanoi torjuneensa houthien hyökkäysyritykset 2:10
Huthit iskivät tanskalaiseen rahtilaivaan – Yhdysvallat sanoi torjuneensa huthien hyökkäysyritykset.

YK:n turvallisuusneuvosto vaati keskiviikkona välitöntä loppua rahtialuksiin kohdistuneille hyökkäyksille, joita Jemenin huthikapinalliset ovat tehneet viime aikoina Punaisellamerellä.

Päätöslauselmassa vaadittiin, että huthikapinalliset lopettavat välittömästi kaikki hyökkäykset, jotka haittaavat maailmanlaajuista kauppaa ja heikentävät merenkulkuoikeuksia ja -vapauksia sekä alueellista rauhaa ja turvallisuutta.

AFP:n näkemässä päätöslauselmassa tuomitaan huthikapinallisten marraskuun 19. päivästä lähtien tekemät ainakin parisenkymmentä iskua. Tuolloin kapinalliset kaappasivat Galaxy Leader -aluksen miehistöineen.

Päätöslauselma meni läpi neuvostossa sen jälkeen kun Venäjä, Kiina, Mosambik ja Algeria pidättäytyivät äänestämästä.

Huthikapinalliset sanovat pyrkivänsä iskemään Israeliin kytköksissä oleviin aluksiin tukeakseen palestiinalaisia Gazassa, jossa Israel käy veristä sotaa äärijärjestö Hamasia vastaan. Huthit aloittivat ohjus- ja lennokki-iskunsa sen jälkeen, kun Israel aloitti mittavat ilmaiskut Gazan kaistalle Hamasin hyökättyä Israeliin lokakuun alussa.

Venäjän lisäysehdotukset äänestettiin kumoon

Israelin merkittävä liittolainen Yhdysvallat kokosi joulukuussa kansainvälisen liittouman, joka alkoi partioida Punaisellamerellä ja torjua Iranin tukemien kapinallisten iskuja. Venäjä sanoi keskiviikkona, että maa kantaa huolta Yhdysvaltain liittoumasta.

– Emme voi olla olematta huolissamme Punaisenmeren nykyisestä tilanteesta, sanoi Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja.

– Olemme kuitenkin huolissamme siitä, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset haluavat, kuten useaan otteeseen aiemminkin, valita väkisin tien yksipuoliseen ratkaisuun, hän jatkoi.

Venäjä pyrki tekemään tekstiin kolme lisäystä, mutta jokainen niistä äänestettiin kumoon.

Yhdysvaltain ja Japanin ehdottama päätöslauselma vaati puuttumista tilanteen juurisyihin, mukaan lukien alueellisiin jännitteisiin vaikuttaviin konflikteihin. Yksi neuvostossa hylätyistä Venäjän lisäyksistä olisi lisännyt tekstiin maininnan siitä, kuinka "konflikti Gazan kaistalla" on yksi jännitteisiin vaikuttavista tekijöistä.

Kapinalliset vahvistavat sotilaallisia voimavarojaan

Päätöslauselmassa otetaan esille myös muun muassa huthikapinallisiin kohdistuvan asevientikiellon "laajat" rikkomiset ja tuomitaan aseiden toimittaminen hutheille, joilla katsotaan olevan kytköksiä Iraniin.

Turvallisuusneuvoston valtuuttamien asevientikiellon toteutumista tarkkailevien asiantuntijoiden marraskuussa tekemän raportin mukaan huthikapinalliset vahvistavat huomattavasti sotilaallisia voimavarojaan maalla ja merellä.

– Iran on pitkään rohkaissut huthien epävakauttavia toimia alueella sekä taloudellisella että aineellisella tuella, joka rikkoo YK:n asevientikieltoa, sanoi Yhdysvaltain YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield.

– Tiedämme, että Iran on ollut syvästi mukana suunnittelemassa operaatioita kaupallisia aluksia vastaan ​​Punaisellamerellä, Thomas-Greenfield lisäsi.

Turvallisuusneuvoston päätökset ovat YK:n jäsenmaita sitovia, mutta silti niitä ei aina noudateta.

Lue myös:

    Uusimmat