Kehitysvammaista miestä syytettiin kymmenien lasten hyväksikäytöstä – todettiin syyntakeettomaksi

Syytetty kiisti syytteet vedoten terveydentilaansa ja ymmärtämättömyyteensä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi maanantaina kaikki syytteet jutussa, jossa parikymppisen miehen syytettiin hyväksikäyttäneen yhteensä yli 70:tä lasta sosiaalisessa mediassa ja viestisovelluksissa. Uhrit olivat 10–15-vuotiaita.

Syytteen mukaan mies lähetti lapsille muun muassa videoita, joissa hän masturboi, lukuisia seksuaalisia viestejä ja kuvia sukuelimestään. Oikeus katsoi miehen toimineen syyttäjän katsomalla tavalla yhtä syytekohtaa lukuun ottamatta. Se kuitenkin päätyi hylkäämään kaikki syytteet, koska keskivaikeasta kehitysvammastaan johtuen miehen katsottiin olevan kykenemätön harkitsemaan tekojaan ja toimimaan toisin.

Oli syyntakeeton

Mielentilatutkimuksessa mies oli todettu syyntakeettomaksi. Lausunnon mukaan hän on lapsenomainen ja hänen sosiaaliset taitonsa ja ymmärryskykynsä ovat puutteellisia.

Oikeuden mukaan miehen ei voida katsoa toimineen rikoslaissa tarkoitetuin tavoin tahallisesti.

Vaikka syytetty ei ymmärtänyt tekojensa seurausta, hän on tuomion mukaan oikeanlaisen ohjauksen ansiosta pystynyt käsittämään toiminnan kiellettävyyden ja kiinni jäätyään pystynyt pidättäytymään vastaavista teoista.

Mielentilalausunnon mukaan miehen teoilla ei havaittu olleen seksuaalista motiivia. Sen sijaan viestien lähettämisen taustalla katsottiin olleen kehitysvammaan liittyvä miellyttämisenhalu ja pyrkimys muilta omaksuttuun sosiaaliseen vuorovaikutukseen.

Oikeudessa syytetty kiisti syytteet terveydentilaansa ja ymmärtämättömyyteensä vedoten. Syytettyä ei määrätty tahdosta riippumattomaan hoitoon, koska hänen ei katsottu olevan sen tarpeessa.

Lue myös:

    Uusimmat