Kazakstanissa ihmetellään, mitä maan protesteissa oikeastaan tapahtui

Kazakstanissa kansalaisille on yhä epäselvää, mitä tammikuun alun protesteissa oikeastaan tapahtui.

Maan presidentti Kasym-Zhomart Tokajev on syyttänyt mielenosoituksia "bandiitteja" ja ulkomaalaisia militanttiryhmiä. 

Nestekaasun hinnankorotuksista alkaneissa levottomuuksissa kuoli maan viranomaisten mukaan ainakin 225 ihmistä. Heistä 19 oli turvallisuusviranomaisia.

Kaikki eivät kuitenkaan usko, että hallinnon kertoma lukema kuolleiden määrästä pitää paikkansa.

Monet kazakstanilaiset pohtivatkin, mikä on levottomuuksissa kuolleiden siviilien todellinen määrä. Epäselvää on myös se, keitä presidentin levottomuuksista syyttämät "ulkomaalaiset terroristit" ovat.

Yksi vastauksia kaipaavista on vanhempansa levottomuuksissa menettänyt Dauren Bitkembajev, 30.

Hänen eläkkeellä olleet vanhempansa kuolivat palavassa autossa lähellä armeijan asettamaa sulkupistettä.

Tapauksesta on julkaistu sosiaalisessa mediassa video. Videon kuvannut silminnäkijä sanoo videolla, että armeija näyttää ampuneen autoa kohti.

– Kaikki sanovat, että armeija ampui heitä (vanhempia) kohti. En ymmärrä. Olivatko he sokeita? He kyllä näkivät, että autossa sisällä istuivat isoisä ja isoäiti -- mitä terroristeja he muka voisivat olla? hän sanoi uutistoimisto AFP:lle. 

Tutkijat: Hallintoon kytkeytyvät rikollisryhmät toivat paikalle osan väkivaltaisista protestoijista

Paikallinen politiikan toimittaja Daniyar Moldabekov kertoi uutistoimisto AFP:lle, että maan yhteiskunta on jakautunut kahtia.

– Koska internet suljettiin, monet ihmiset vaikuttavat olleen liian alttiita propagandalle. Nyt he uskovat, että kaikki kadulla olleet ihmiset olivat terroristeja tai vihollisia.

– Toiset taas ymmärtävät, että myös paljon siviilejä kuoli ja että vankiloissa on paljon viattomia ihmisiä ja että myös kidutuksesta on raportoitu, hän lisäsi.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Kristiina Silvan ja Johanna Ketola arvioivat julkaisemassaan kommentissa, että protestit muuttivat luonnettaan sinä aikana, kun Kazakstanin hallinto päätti sulkea internetin.

– Rauhanomaisten mielenosoittajien lisäksi katumielenosoituksiin liittyi väkijoukkoja, jotka ryöstelivät kauppoja, polttivat autoja, valtasivat hallintorakennuksia ja hyökkäsivät poliisia vastaan. Tämänhetkisen tiedon varassa näyttää siltä, että eliitin keskeisiin jäseniin kytkeytyvät rikollisryhmät toivat paikalle osan väkivaltaisista mielenosoittajista. On kuitenkin yhä epäselvää, miten samanaikaiset tapahtumat eri puolilla maata etenivät, he kirjoittavat.

Osa protesteista kohdistui myös Kazakstanin entiseen presidenttiin Nursultan Nazarbajeviin.

Silvanin ja Ketolan mukaan Nazarbajevin uskottiin edelleen vaikuttavan maan politiikkaan seuraajansa selän takana. 

Uutistoimisto AFP:n mukaan julkisuudesta kadonneen Nazarbajevin tekemisistä tai olinpaikasta ei ole tällä hetkellä tietoa. 

Monien kohtalo yhä epäselvä

Kansalaisjärjestöjen mukaan satoja ihmisiä on pidätetty, tapettu tai nämä ovat kateissa. Pidätettyjen joukossa on toimittajia ja kansalaisaktivisteja.

Myös Venäjän johtama IVY-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö CSTO lähetti Kazakstanin presidentin pyynnöstä Kazakstaniin yli 2  000 sotilasta, kun maassa alkaneet mielenosoitukset olivat yltyneet levottomuuksiksi. 

Sotilaat aloittivat vetäytymisen maasta torstaina. Vetäytymisen on määrä kestää noin kymmenen päivää. 

Lue myös:

    Uusimmat