Kazakstan: Kansalaiset pääsevät taas nettiin päivien katkoksen jälkeen, hallinnon mukaan "terroriuhkien pesät" on puhdistettu

Maailmanselittäjät: Kazakstan kuohuu - voiko kriisi levitä? 8:43
Maailmanselittäjät: Kazakstan kuohuu - voiko kriisi levitä?

Internet näyttää jälleen alkaneen toimia Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa viiden päivän sulun jälkeen, kertoo uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja.

Myös internetin katkoksia monitoroiva NetBlocks kertoo, että internet näyttää palautuneen varsin laajasti koko Kazakstanissa. Internet oli poikki Almatyssa keskiviikosta lähtien samaan aikaan, kun kaupungissa nähtiin laajoja levottomuuksia ja protesteja. Samaan aikaan netin katkaisu vaikeutti tiedonkulkua maasta.

Maan viranomaisten mukaan ainakin 164 ihmistä on kuollut mielenosoitusten seurauksena. Maanantaina maan sisäministeriö kertoi, että lähes 8 000 ihmistä on otettu kiinni protestien vuoksi.

Kazakstanin presidentti Kasym-Zhomart Tokajev torjui perjantaina kehotukset neuvotteluista mielenosoittajien kanssa. Sen sijaan hän vakuutti, että "aseistetut bandiitit" tuhotaan ja valtuutti joukkonsa ampumaan tappavasti varoituksetta.

Maan turvallisuuskomitean mukaan "terroriuhkien pesät" on nyt neutralisoitu ja tilanne Kazakstanissa on hallinnassa.

Venäjän johtaman IVY-maiden kollektiivisen turvallisuusjärjestön CSTO:n joukkoja matkusti viime viikolla Kazakstaniin. Joukkojen tarkoituksena on ollut antaa sotilaallista apua protestien tukahduttamiseen. Muun muassa Yhdysvallat on kertonut seuraavansa joukkojen toimintaa.

CSTO:n lähtö levottomaan Kazakstaniin voi johtaa väkivaltaisiin yhteenottoihin, pelkäsi viime viikolla uutistoimisto TT:n haastattelema neuvostovaltioiden asiantuntija, Kalifornian yliopiston politiikan tutkimuksen professori Cynthia Kaplan.

Hän kuvasi TT:lle CSTO:n joukkojen käyttämistä "poikkeuksellisen vaaralliseksi" ja sanoo, että tilanteen voi tulkita kutsuksi Venäjälle osallistua järjestön kautta. Seurauksena ei siis olisi tilanteen vakautuminen vaan kiristyminen entisestään.

Amnesty: Kansalaisten perusoikeuksia rikottu jo vuosia

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua vuodenvaihteessa. Protestit laajenivat laajemmaksi tyytymättömyyden osoitukseksi muun muassa maan presidenttiä vastaan.

Sittemmin presidentti Tokajev tuli mielenosoittajien vaatimuksia vastaan, ja nestekaasun hintaa päätettiin laskea näiden vaatimusten mukaisesti. 

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin arvion mukaan mielenosoitusten syynä ovat kansalaisten perusoikeuksien laajamittaiset rikkomiset. Lisäksi järjestö huomautti, että maassa on jo vuosia rajoitettu opposition toimintaa ja estetty kansalaisten rauhanomaista protestointia, mikä on rikkonut näiden perusoikeuksia.

Liki 6 000 otettu kiinni Kazakstanissa levottomuuksien vuoksi – tässä tuoreimmat tiedot tilanteesta 1:20
Liki 6 000 otettu kiinni Kazakstanissa levottomuuksien vuoksi – tässä tuoreimmat tiedot tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat