Putinin ja Tokajevin mukaan Kazakstanissa yritettiin vallankaappausta – maa on joutunut "kansainvälisen terrorismin" kohteeksi

Maailmanselittäjät: Venäjän uhittelu puhalsi Nato-keskustelun liekkeihin 9:15
Maailmanselittäjät arvioi MTV:n Uutisaamussa tänään Kazakstanin tilannetta ja sitä, voiko kriisi levitä laajemmas.

Kazakstanin presidentti Kasym-Zhomart Tokajev väittää, että maan väkivaltaisuuksissa ja mielenosoituksissa oli itse asiassa kyse vallankaappausyrityksestä. 

Samalla Kasym-Zhomart Tokajev vakuuttaa, että Venäjän johtaman IVY-maiden kollektiivisen turvallisuusjärjestön CSTO:n joukot poistuvat maasta pian.

– Tärkein päämäärä oli selvä: perustuslaillisen järjestyksen torpedointi, hallituksen instituutioiden tuhoaminen ja valtaan nousu. Kyseessä oli vallankaappausyritys, Tokajev sanoi CSTO-maiden videokokouksessa.

Tokajevin mukaan protestoijien toiminta oli järjestelmällistä ja sitä johdettiin keskitetysti. 

Keskustellessaan myöhemmin tänään puhelimitse Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin kanssa Tokajev sanoi Keski-Aasian, Afganistanin ja Lähi-idän militanttien olleen väkivallan takana.

– Minulla ei ole epäilystäkään siitä, etteikö kyseessä olisi ollut terrori-isku, Tokajev sanoi presidentinkanslian lausunnon mukaan.

Putin: Kazakstanin joutunut "kansainvälisen terrorismin" kohteeksi

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi Kazakstanin joutuneen "kansainvälisen terrorismin" kohteeksi. Putinin mukaan Venäjä ei salli vallankumouksia alueella.

Putinkin korosti, että CSTO-joukot ovat Kazakstanissa vain "rajoitetun ajan". Kumpikaan presidenteistä ei kuitenkaan tarkentanut, milloin sotilaat lähtevät Kazakstanista.

Kazakstanin viranomaisten mukaan ainakin 164 ihmistä on kuollut mielenosoitusten seurauksena. Tänään maan sisäministeriö kertoi, että lähes 8 000 ihmistä on otettu kiinni protestien vuoksi.

Kazakstanin hallituksen mukaan ulkomainen media on vääristellyt tietoja maasta ja antanut sen kuvan, että turvallisuusjoukot olisivat ampuneet rauhanomaisia mielenosoittajia, kun todellisuudessa kyseessä olivat terrorismiin valmiit rettelöitsijät.

Myös Tokajev vakuutti, etteivät hänen sotilaansa koskaan ampuisi rauhanomaisia mielenosoittajia.

Internet-yhteydet palailivat

Kazakstanin internetyhteydet alkoivat tänään palailla sen jälkeen, kun ne olivat olleet liki täysin poikki keskiviikosta saakka. Maan entisen pääkaupungin Almatyn joukkoliikenne oli toiminnassa ensimmäistä kertaa sitten kriisin puhkeamisen.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua vuodenvaihteessa. Protestit laajenivat laajemmaksi tyytymättömyyden osoitukseksi muun muassa maan presidenttiä vastaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin arvion mukaan mielenosoitusten syynä ovat kansalaisten perusoikeuksien laajamittaiset rikkomiset. Lisäksi järjestö huomautti, että maassa on jo vuosia rajoitettu opposition toimintaa ja estetty kansalaisten rauhanomaista protestointia, mikä on rikkonut näiden perusoikeuksia.

Lue myös:

    Uusimmat