Käyttäjä pyysi Tinderiltä kaikki tiedot itsestään – sai 800 järkyttävää sivua: "Olin ällistynyt"

Tinderiä vuosia käyttänyt Judith Duportail halusi tietää, millaista dataa hänestä on kerätty sovelluksen avulla. Tulokset olivat järkyttäviä.

Mikä oli ensimmäienn lähettämäsi Tinder-vesti? Entä montako ihmistä olet sovelluksessa tavannut? Vaikket muistaisi, ei hätää – Tinder muistaa puolestasi.

Tinderiä vuodesta 2013 asti käyttänyt Judith Duportail päätti selvittää, mitä kaikkea deittisivusto hänestä tietää. Duportail lähetti Tinderille viestin, jossa vaati nähtäväksi kaikkea hänestä kerättyä tietoa, kertoo The Gaurdian.

Tulokset olivat järkyttäviä.

Duportail on avannut Tinderin 920 kertaa ja saanut matchin 870 eri ihmisen kanssa. Hän on unohtanut monet ihmiset, joita on sovelluksessa kohdannut, mutta Tinder muistaa heidät kaikki – ja paljon muutakin.

– Sain paluupostissa noin 800 sivua, joissa oli informaatiota, kuten Facebook-tykkäyksiäni, Instagram-kuviani (vaikka olin poistanut kyseisen tilin), koulutukseni, minua kiinnostavien miesten ikähaarukan, miten monta kertaa olin ottanut yhteyttä toiseen ihmiseen, koska ja missä jokainen nettikeskusteluni matchieni kanssa oli tapahtunut... Lista vain jatkuu, Duportail kuvaa.

Moni sovellus, kuten Facebook, kerää samantapaisia tietoja.

– Olin ällistynyt siitä, miten paljon tietoa annoin vapaaehtoisesti: aina sijainneista, mielenkiinnonkohteista ja töistä kuviin, musiikkimakuun ja siihen, mitä tykkään syödä.

Duportail ei ole yksin yllättynyt. Vuoden 2017 selvityksen mukaan Tinderin käyttäjät suostuvat antamaan paljon tietoa itsestään tajuamatta sitä. Moni ei tiedä, mitä tietoja antaa, koska tiedot eivät ole fyysisessä muodossa eikä niitä voi nähdä tai koskea. Siksi 800 sivun näkeminen saattaa järkyttää.

Duportail pääsi lukemaan kaikki Tinder-viestinsä vuodesta 2013. Niitä oli noin 1700. Hän huomasi esimerkiksi kertoneensa saman vitsin kolmelle ihmiselle ja jutelleensa 16 ihmisen kanssa yhtenä uudenvuodenpäivänä. 

Tiedon kerääminen ei ole salaisuus. Tinderin yksityisyyskäytännöistä kertovassa lausekkeessa jopa todetaan, ettei käyttäjän tulisi odottaa, että hänen "henkilökohtaiset tietonsa, keskustelunsa tai muut kommunikaationsa pysyvät aina suojattuina".

– Entä, jos tämä tiedon aarrearkku hakkeroidaan, julkaistaan tai toinen yritys yksinkertaisesti ostaa sen? Voin melkein tuntea häpeän, jota kokisin silloin. Ajatus siitä että, ennen kuin minulle lähetettiin nämä 800 sivua, joku Tinderillä on ehkä lukenut ne, saa minut irvistämään, Duportail pohtii.

Tinder kertoo käyttävänsä tietoa personoidakseen käyttökokemusta. Yritys ei  kuitenkaan paljasta, miten. Duportail vertaa tilannetta ihmiskokeeseen, jossa hän etsii baarissa seuraa, mutta baariin valitut sinkut on koottu muun muassa Duportailin päiväkirjaa lukemalla.

– Koska olen tyypillinen milleniaali ja jatkuvasti liimautuneena  puhelimeeni, virtuaalielämäni on sekoittunut tosielämääni täysin. Eroa ei enää ole. Tinder on vain tapa, jolla tapaan ihmisiä, joten se on todellisuuttani. Se on todellisuus, jota muut jatkuvasti muokkaavat – mutta onnea siihen, jos yrität selvittää, miten.

***


Lue myös:

    Uusimmat