"Käynnissä on läntisen Euroopan historian ehkä pahin helleaalto": Etelä-Euroopan kuumuudelle ei näy vielä loppua, Suomikin saa rippeet

Eurooppa kärvistelee rajuissa helteissä, Britanniaan odotetaan yli 40 astetta - missä tilanne on poikkeuksellisin? 7:12
Eurooppa kärvistelee rajuissa helteissä, Britanniaan odotetaan yli 40 astetta - millaisia seurauksia helteillä on?

Eurooppaa paahtanut helle on aiheuttanut yli tuhannen ihmisen kuoleman sekä yli 16 000 henkilön evakuoinnin maastopalojen tieltä. Etelä-Euroopassa kuumuudelle ei nähdä vielä loppua, mutta Britanniassa tilanteen ennustetaan helpottavan pian. 

Britannian sääpalvelu The Met Office on antanut ensimmäistä kertaa punaisen säävaroituksen helteen takia. Britanniassa lämpötilan odotetaan nousevan tänään yli 40 asteeseen, joka on maan uusi lämpöennätys.

– Britannian aiempi lämpöennätys 38,7 astetta, joka mitattiin Cambridgessa vuonna 2019, niin se on kyllä nyt vaarassa. Todennäköisesti se ylittyy jossakin päin Britanniaa tämän alkuviikon aikana, Forecan päivystävän meteorologin Anna Latvala kertoo.

Latvalan mukaan kuuminta tulee olemaan Etelä-Englannissa, mutta 30 asteen helle saattaa tasaisesti levitä koko maahan Skotlantia myöten.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen kertoo Twitterissä Euroopan kokevan lähipäivinä modernin historiansa pahimman helleaallon.

– Ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen suorat vaikutukset tuntuvat nyt, jos koskaan, Rantanen lisää.

Suomeen saadaan helle hetkeksi

Lämpötilan nousu 40 asteeseen tai sen yli ei Latvalan mukaan ole sinänsä poikkeuksellista Etelä-Euroopan maissa, mutta erikoista siitä tekee sen pitkäkestoisuus.

– Toukokuun aikana ylittyi parina päivänä 40 astetta Espanjassa ja sen jälkeen tämä tilanne on jatkunut. On ollut useita hyvin lämpimiä jaksoja pitkin Etelä-Eurooppaa, Latvala toteaa.

Paahtavan lämmön aiheuttaa yhdistelmä korkeapainetta Espanjan ja Ranskan päällä sekä Portugalin länsipuolella oleva matalapaine, joka työntää lämmintä ilmaa etelästä kohti pohjoista.

Britanniassa saadaan helpotusta tilanteeseen keskiviikon jälkeen ja lämmin ilma siirtyy pohjoiseen ja kohti itää. Helleaalto siis yltää myös Suomeen tällä viikolla, mutta vain hetkeksi.

– Lämpenee kyllä, mutta rippeet saadaan tästä hyvin lämpimästä säästä. Ei mennä lähellekään sitä, mitä se on Espanjan, Ranskan ja Britannian linjalla, Latvala sanoo.

Välimeren alueella Espanjan, Italian ja Kreikan suunnalla kovat helteet todennäköisesti jatkuvat viikonloppuna.

Lue myös:

    Uusimmat