Kawasakilta prätkä, joka osaa vaihtaa kaupungissa sähkölle – hybridivoimalinja ei välttämättä niin yksiselitteisen hyvä juttu kuin autoissa

Japanilainen Kawasaki esittelee pian moottoripyörän, jolla osan ajoista voi ajaa puhtaasti pelkällä sähköllä.

Pyörä perustuu 400-kuutioiseen Ninja-malliin ja kykenee liikkumaan kaksisylinterisen polttomoottorin lisäksi sähköllä. Pyörä teknisine tietoineen esiteltäneen marraskuun lopulla Milanon Eicma-moottoripyöränäyttelyssä.

Pyörässä tulee olemaan automatisoitu vaihteisto, jota käskytetään ohjaustangon napeista. Sähkömoottori sijaitsee vaihteiston yläpuolella ja 48-volttinen akusto istuimen alla. Valmistajan mukaan pyörällä voi ajaa kaupungissa pelkällä sähköllä.

Mukana on GPS-paikannusominaisuus, jonka avulla paikallispäästöttömään sähköajoon voidaan myös ohjata ”pakotetusti”, jos kaupungit sallivat tulevaisuudessa tietyillä alueilla ajon vain sähköllä.

Sähkössä on tulevaisuus, mutta ei välttämättä hybrideissä

Kawasaki on aiemmin kertonut sen kaikkien uusien moottoripyörien liikkuvan osittain tai kokonaan sähköllä vuodesta 2035 lähtien. Se on myös luvannut esitellä kymmenen sähköistettyä moottoripyörämallia vuoteen 2025 mennessä.

Hybridivoimalinja moottoripyörässä ei välttämättä ole yhtä yksiselkoisesti hyvä asia kuin autoissa. Moottoripyörien moottorit ovat jo tähän mennessä pienentyneet ja niistä on saatu samalla parempi hyötysuhde.

Moottoripyörissä omamassa ja painopiste ovat ajokäyttäytymisen takia erittäin ratkaisevia tekijöitä. Hybriditekniikan lisääminen lisää painon lisäksi myös valmistuskustannuksia. Toisaalta, esimerkiksi sähkömoottorin mukana tuleva lisävääntö on haluttu ominaisuus etenkin pieniin moottoripyörän moottoreihin.

Usean asiantuntijan ja valmistajan mielestä moottoripyörissä täyssähköinen voimalinja voi olla hybridejä todennäköisempi tie.

Tässä on Aston Martinin ensimmäinen moottoripyörä 1:20
KATSO MYÖS: Tältä näyttää urheuluautovalmistaja Aston Martinin suunnittelema moottoripyörä.

Lue myös:

    Uusimmat