Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
2:02Maailman ylikulutuspäivä tuli tänä vuonna ennätysaikaisin
Julkaistu 01.08.2018 22:19
Toimittajan kuva

Annika Nuotto

annika.nuotto@mtv.fi

Ihmiset ovat tänään kuluttaneet loppuun kaikki uusiutuvat luonnovarat, joita maapallo voi vuodessa tuottaa. Jokaisen tulisikin miettiä keinoja kulutuksensa hillitsemiseksi. WWF Suomen mukaan yksittäiselle ihmiselle helpoin tapa vähentää maapallolle aiheuttamaansa kuormaa on esimerkiksi ruokahävikin vähentäminen. 

Ruokahävikki on tunnetusti suurta ravintoloissa. Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen ravintoloissa ruokahävikki on 75–85 miljoonaa kiloa vuodessa. 

Tämän ovat kokeneet omakohtaisesti ravintoloissa vuosia työskennelleet Carlos Henriques, Luka Balac ja Albert Franch  Sunyer.

Siksi kaverukset päättivät perustaa oman ravintolan, jonka idea perustuu ruokahävikin minimointiin kaikin keinoin. Helsinkiläinen ravintola Nolla avasi ovensa helmikuussa.

Lue myös: Tässä ovat maailman suurimmat tuhlurit: 10 eniten luonnonvaroja kuluttavaa maata

Kaverusten perustama ravintola pyrkii nollahävikkiin: Ravintola kompostoi jätteensä, kompostin saa tuottaja – "Vastuu kulutuksen vähentämisessä on kaikilla"

– Olemme kasvaneet maatiloilla ja tottuneet tekemään ja tuottamaan omat ruokamme. Emme näe järkeä ruoan pois heittämisessä, kun sen tuottamiseen kuluu jo niin paljon energiaa, kertoo Luka Balac.

Balacin mukaan ruokahävikin vähentäminen on samalla ravintolalle taloudellisesti järkevää. Aivan nollahävikkiin ei Nolla vielä yllä.

– Olemme päässeet jo pitkälle ihan vain kysymällä ruoantuottajiltamme, voisimmeko vaihtaa kuljetustapoja ja pakkauksia. 

Uudet ravintoloitsijat ovatkin yhdistäneet työskentelytavoissaan vanhaa ja uutta. Balac paljastaa ravintolan sydämeksi takahuoneessa sijaitsevan kompostikoneen, joka muuttaa ravintolassa väkisinkin syntyvän biojätteen kompostiksi alle vuorokaudessa. 

– Valmis komposti palautetaan pastöroituina tiloille, joilta ravintolamme hankkii vihannekset. Tilat käyttävät valmiin kompostin kasvatuksen apuna. Näin syntyy kiertokulku, Balac kertoo.0108-YLIKULUTUS2_0056_frame_142Albert Franch Sunyer kertoo, että kompostin energiankulutusta mitataan parhaillaan. –Emme tietenkään halua, että energiankulutus on suurta, sillä se kumoaisi kompostin idean.

"Vastuu on meillä kaikilla"

Ravintolan ulkopuolella, kesäisen Helsingin kaduilla MTV Uutiset pyysi ihmisiä pohtimaan omaa kulutustaan.

Espoolainen Fredrik Gräsbeck kertoo ostavansa vain vähän vaatteita ja miettivänsä aina, mitä vanhaa voi kierrättää uuden ostoksen tieltä. Kokonaan hän uskoisi voivansa luopua muovikassien käytöstä.

– Ehkä voisin myös yrittää luopua autosta, vaikka se olisikin vaikeaa, kun perheessä on pieni lapsi. 

Mattias Öberg matkusti Ruotsista vierailulle Suomeen lentäen, vaikka tiedostaa kyllä, että muitakin matkustustapoja olisi. Hän kuitenkin kertoo muuten elävänsä ekologisesti arjessa.

– Kierrätän tavaroita, käytän busseja liikkumiseen ja vain hyvin vähän autoani.

Pirkko Roihu ei keksisi auton lisäksi enää kovin monta asiaa, josta nipistäisi kulutuksessaan.

– Käytän julkisia liikennevälineitä, syön lähiruokaa, paljon kasviksia, enkä ostele paljoa. Olen jo vaihtanut pienempään asuntoonkin.

Kenellä sitten on vastuu ylikuormituksen vähentämisessä?

– Luonnollisesti se on kaikkien vastuulla, mutta vastuuta eivät kaikki ota. Tuntuu, että tärkeintä on, kunhan rahaa tulee. Politiikasta puuttuu kaukonäköisyys, Roihu sanoo.

Lisää aiheesta:

Alle parikymppinen Nuutti sai baarissa idean, josta syntyi hurjaa vauhtia kasvava bisnes – professori: He ovat edelläkävijöitäKemian opettaja Teemu, 36, hankkii ruokansa roskiksista: MTV seurasi, kun superdyykkari noukki jätteiden seasta syötävää – ei kavahtanut edes sushiaAhdistaako ilmastonmuutos? 10 tekoa, joilla sinäkin voit vaikuttaaMTV Uutisten kysely: Monet suomalaisyritykset ovat valmiita toimimaan ympäristön hyväksi: "Ilmastonmuutos on pian meidän jokaisen takapihalla"Kommentti: Lihansyöjän tunnustuksia: Meni hermo kasvismafia-puheisiin – ehkä ryhdyn juomaan kauramaitoa! Jäikö pääsiäislomaksi kotiin taas vuori ruokaa pilaantumaan? Jokamiehen jääkaappi tuli avuksi ja ruokahävikki väheni tuntuvasti
Kotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 11:02
    Sää

    Märkä myräkkä valtaa Suomen: "Marraskuu antaa parastaan"

  • 10:56
    Kirkkonummi

    Kirkkonummen uimahallissa legionellabakteeria

  • 10:29
    Kotimaa

    Tästä oli kyse epäillyssä maanalaisessa palossa Ylellä

  • 09:29
    Asuntokauppa

    Asuntokaupoista odotuksiakin karumpia madonlukuja – "Ei hyvältä näytä"

  • 05:40
    Talous

    Euronkin säästäminen on monelle vaikeaa – näillä vinkeillä onnistut