Mainos

Kaverukset pelastivat kuljettajan palavasta autosta – "Se oli minuutista kiinni"

Hämeenlinnan Hauholla asuvat Antti Teivonen ja Hannu Salminen laittoivat henkensä alttiiksi pelastaessaan miehen viime lokakuussa. Kaksikko palkittiin tänään hengenpelastusmitaleilla.

Viime lokakuussa Antti Teivonen ja Hannu Salminen olivat viettämässä iltaa Salmisen luona, kun noin yhden aikaan yöllä kuului voimakas rysähdys. 24-vuotiaat kaverukset hyppäsivät viipymättä autoon ja lähtivät selvittämään, mitä oli tapahtunut.

He ehtivät ajamaan noin kilometrin verran, ennen kuin Salminen huomasi peilin kautta tien vieressä liekkejä. Teivonen soitti heti hätäkeskukseen kaverusten juostessa onnettomuuspaikalle.

He löysivät palavan henkilöauton kyljellään, kuskin puoli ylöspäin.

– Siinä oli puita ihan sikin sokin ympärillä ja päällä. Oli ihan pilkkopimeää ja auto löi reilua liekkiä, Teivonen kertaa tapahtumia.

Salminen kysyi auton kuljettajalta, pääseekö tämä irti turvavöistä ja onko hän yksin autossa. Samalla Teivonen päivitti tilannetta hätäkeskukseen.

– Minulle sanottiin, että lähtisin hakemaan jostain naapuritalosta vaahtosammutinta. Tein siinä kohtaa itse tilannearvion ja sanoin, että en ehdi, kun näin, miten nopeasti palo levisi, Teivonen kertoo.

– Ensin ruvettiin rikkomaan kattoikkunaa, mutta kun se ei onnistunut, niin ryhdyttiin potkimaan tuulilasia rikki.

Mies saatiin vedettyä ulos autosta tuulilasin läpi. Pian sen jälkeen liekit saavuttivat ohjaamon ja auton renkaat alkoivat räjähdellä.

– Minuutti sen jälkeen, kun oltiin saatu se kaveri ulos autosta, oli jo liekit siellä hytissä. Aika lailla minuutista se oli kiinni. Tosi helpottunut olo oli siinä vaiheessa, kun kaveri oli saatu hengissä ulos, Teivonen sanoo.

"Ei siinä hirveästi muuta ehtinyt ajatella"

Kumpikin kaveruksista kertoo, ettei pelastamisen aikana ehtinyt pysähtyä ajattelemaan, vaan oli pakko toimia mahdollisimman nopeasti.

– Ei siinä hirveästi muuta ehtinyt ajatella, kuin että kuski on pakko saada ulos autosta, Hannu Salminen kertoo.

Molemmat ovat käyneet ensiapukursseja, mutta Salmisen mielestä tositilanteeseen on vaikea valmistautua.

– Ei tuollaiseen voi varautua tai tiedä milloin se osuu omalle kohdalle.

Salmisen vinkki vastaavaan tilanteeseen joutuville on, että täytyy pyrkiä välttämään paniikkia ja toimimaan mahdollisimman rationaalisesti.

Presidentti myönsi mitalit

Kaverukset saivat tänään tasavallan presidentti Sauli Niinistön myöntämät hengenpelastusmitalit. Mitalit luovutti Etelä-Suomen aluehallintovirastossa Helsingissä ylijohtaja Minna Karhunen. Mitalien perusteluissa todetaan:

"Salminen ja Teivonen toimivat erittäin rohkeasti ja oman henkensä vaarantaen mennessään palavan auton luo potkimaan ja repimään auton tuulilasia rikki, jotta he saivat vedettyä uhrin ulos autosta ja siirrettyä hänet turvaan. Heidän oma henkensä oli vaarassa ottaen huomioon riskin, että palava auto voi räjähtää."

Sekä Salminen että Teivonen sanovat mitalin olevan heille suuri kunnia.

– Kyllähän se on hieno tunnustus siitä työstä mitä tehtiin. Pakkohan se on mennä auttamaan, jos tuollaista tulee eteen, Teivonen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.