Käveletkö juoksukengillä? Tapa voi pahimmillaan pilata treenisi ja jalkasi

Oikeanlaisten jalkineiden valitseminen voi tuntua työläältä. Kenkäparin valitsemiseen kannattaa kuitenkin nähdä hieman vaivaa, sillä pahimmassa tapauksessa vääränlaiset kengät voivat aiheuttaa ikäviä ongelmia. 

Vaikka rennoista kävelylenkeistä pitävän mielestä tyylikkäät juoksukengät voisivatkin olla kokeilemisen arvoiset, kannattaa kuitenkin muistaa, että juoksukengät on suunniteltu varta vasten juoksuun – pieniä yksityiskohtia myöten. 

Ominaisuus, joka parantaa juoksua, ei välttämättä tee samaa käveltäessä. Ja se, mitä juoksijat haluavat, on usein eri kuin se, mitä kävelijät haluavat.

Hyvät kengät osana aktiivista elämäntapaa

Käveltäessä paino vierii kantapäästä varpaisiin tasaisemmin kuin iskevässä juoksussa. Tästä syystä kävelyä harrastavan kannattaakin valita kengät, jotka ovat kauttaaltaan joustavat, mutta vaimentavat iskuja tehokkaasti. Kävelylenkkareissa kannattaa panostaa myös riittävään tukeen kantapään ja jalkapohjan kaaren kohdalla.  

Juoksukengissä tuki, joustavuus ja iskunvaimennus riippuvat paljon siitä, missä maastossa, kuinka kovaa ja kuinka pitkiä matkoja kengillä juostaan. Aina hyväkään juoksukenkä ei tarjoa riittävää tukea kävelijän jalkoja ajatellen. 

Käveltäessä jalka on maassa pidemmän aikaa kuin juostessa, joten riittävällä tuella todella on merkitystä pitkällä aikavälillä. 

Jos kengät eivät ole riittävästi tuetut tai iskuvaimennetut, se voi johtaa vammojen, kuten jalkapohjan murtumien ja jännetulehduksen syntyyn. Epämukavien kenkien omistaminen voi johtaa myös siihen, etteivät lenkit enää houkuta, vaan sohva kutsuu yhä useammin. Parhaimmassa tapauksessa hyvät kengät siis tukevat aktiivista elämäntapaa!

Juoksukenkiä voi käyttää kävelyyn siinä tapauksessa, jos kävely tuntuu mukavalta ja juoksukenkien antama tuki tuntuu sinusta riittävältä. Jos kävelylenkit kuitenkin kuuluvat olennaisena osana elämääsi, kannattaa kävelylenkkareiden ostoa harkita, sillä loppupeleissä juoksukengät on tehty aivan erityyppistä harjoitusta varten.

Tämän vinkin jälkeen lenkkareiden nauhat pysyvät taatusti solmussa. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja