MTV selvitti: Näitä maskeja Suomen viisi suurinta kuntaa jakavat asukkaille – "Hallituksen päätös tuli varoittamatta"

Tällaisia kasvomaskia Suomen suurkaupungit jakavat asukkailleen – video kertoo, kuinka maskit eroavat 0:21
Tältä näyttävät suurkaupunkien jakamat kasvomaskit – video näyttää maskien eroavaisuudet.

Suomessa moni kaupunki on aloittanut kasvomaskien jakamisen vähävaraisille asukkailleen. 

MTV Uutiset selvitti, minkälaisia maskeja Suomen viisi suurinta kaupunkia jakavat. Voit lukea alta selvityksen tulokset sekä myös katsoa kuvat kaupunkien jakamista maskeista.

HELSINKI

Helsingin kaupungin hankintapäällikkö Noora Filsin mukaan kaupunki jakaa kertakäyttöisiä suu-nenäsuojia ja kankaisia kasvomaskeja. 

Kankaisia kasvomaskeja on hankittu tähän mennessä kolmelta eri toimittajalta; GlobeHope Oy, Touchpoint Oy ja Seidensticker Gmbh. Maskeja on jaossa eri värisiä.

– Kankaisia kasvomaskeja päädyttiin jakamaan, koska ne arvioitiin kokonaiskustannuksiltaan ja jakelun järjestämisen näkökulmasta tehokkaimmaksi vaihtoehdoksi. Kertakäyttöisiä suu-nenäsuojuksia jaetaan kasvomaskien rinnalla henkilöryhmille, joille on haastavaa huolehtia kankaisten maskien pesemisestä.

Kangasmaskien hankintahinnat vaihtelevat 1,20-2,70 euron välillä. Kertakäyttöiset maskit ovat Filsin mukaan selvästi halvempia.

Lopullista kustannusta ei Filsin mukaan vielä pystytä arvioimaan, sillä maskien jakelun kestoa ei ole määritelty.

Maskeja on tällä hetkellä tilattu 220 000 kappaletta ja niiden kustannukseksi on tullut 380 000 euroa. Jaettavien maskien kokonaismäärä ei ole vielä tiedossa.

Fils kertoo, että jaon kestoa ja maskien kokonaistarpeen määrää arvioidaan ensimmäisten jakoviikkojen jälkeen tarkemmin.

Toisin kuin muut kaupungit, Helsinki ei toivo jakelussa olevien kasvomaskien kuvia julkaistavan. Kaupunki ei omien sanojensa mukaan halua leimata mitään maskityyppiä vähävaraisten maskiksi, sillä se saattaisi vähentää jaettujen maskien käyttöä.

ESPOO

Espoon aikuisten sosiaalipalveluiden päällikkö Tapio Niemisen mukaan kaikki kaupungin tarjoamat maskit ovat VTT:n tarkastamia kirurgisia suu-nenäsuojia. Maskit ovat samoja maskeja, joita myös kaupungin henkilökunta käyttää työssään. Kaupungilla on lisäksi jaossa kangasmaskeja pienempi määrä.

Maskien yksittäinen hinta vaihtelee 1-50 sentin väillä. Nieminen ei kommentoi tarkemmin sitä, kuinka paljon kaikki jaettavat maskit maksavat Espoolle.

– Summa riippuu siitä, kuinka paljon maskeja haetaan ilmaisjakelupisteistä ja kuinka kauan tätä jakelua kestää.

Tähän mennessä kertakäyttömaskeja on jaettu noin 120 000 kappaletta ja kangasmaskien jako pyritään aloittamaan ensi viikolla.

TAMPERE

Tampereen kaupunki jakaa sekä kertakäyttöisiä maskeja että kangasmaskeja. Kangasmaskit (kuvassa) on hankittu Polar-Concept SIA:lta. 

Kangasmaskin hinta on 1,60 euroa. Kaupungin on kuitenkin vaikea arvioida, kuinka paljon maskit tulevat yhteensä maksamaan, koska menekistä ja jaon pituudesta ei ole tarkkaa tietoa.

Maskeja on jaettu yhteensä 62 000 kappaletta. Arvioiden mukaan maskeja ei jaeta jatkossa enää yhtä paljon, sillä kangasmaskeja voi käyttää useaan kertaan. 

Kaupunki korostaa, että he ovat hankkineet maskeja riittävästi. 

Tällä hetkellä kaupungin jakelupisteissä on mahdollista saada yhdellä noutokerralla joko 10 kertakäyttöistä maskia tai neljä kangasmaskia.

VANTAA

Vantaan kaupungin erityisasiantuntija Meri-Tuuli Lehmuskallion mukaan kaupungin jakamat maskit ovat kertakäyttömaskeja. 

– Hallituksen määräyksen jälkeen kilpailutimme kankaiset maskit. Kankaisia maskeja ei ollut mahdollista saada pikaisesti, joten päätimme aloittaa maskijakelun valmiiksi varastossa olleilla Vantaan sosterin ”varautumisvaraston” kertakäyttömaskeilla, hän kertoo.

Todennäköisesti Vantaalla aletaan jakamaan kankaisia maskeja ensi viikosta lähtien.

Kertakäyttömaskien hinta on ollut 0,5-1 euroa. Hinta selittyy Lehmuskallion mukaan huonolla saatavuudella ja nyt tilatut maskit ovat edullisempia. Myös kangasmaskit tulevat kustantamaan alle euron kappaleelta.

Kertakäyttömaskeja on toistaiseksi laitettu jakoon noin 295 000 kappaletta. Kangasmaskeja on tarkoitus aluksi laittaa jakoon 20 000 kappaletta. 

OULU

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon mukaan kaupungin jakamat maskit ovat alun perin tilattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaiskäyttöön. Maskit ovat pestäviä kangasmaskeja.

– Hallituksen päätös, että kunnat velvoitetaan jakamaan maskeja vähävaraisille, tuli varoittamatta ja jouduimme hyvin nopeasti organisoimaan asiaa. Nopeinta oli ottaa käyttöön jo aiemmin hankitusta kangasmaskien erästä käyttämättömäksi jääneitä maskeja, Mäkitalo kertoo. 

Hintaa yhdelle maskille kertyy noin viisi euroa. Niitä on hankittu 80 000 kappaletta, eli maskit maksavat kaupungille noin 400 000 euroa.

Oulussa on varauduttu jakamaan 80 000 maskia. Tämä tarkoittaa noin 10 prosenttia kaupungin asukkaista.

Lue myös:

    Uusimmat