Kaupungin kaikki junat pysähtyivät, kun Adobe lopetti Flash-tuen – insinöörien neuvokkuus hakee vertaistaan

Ohjelmistojätti Adobe lopetti ikivanhan Flash Playerin tukemisen vuoden 2020 lopussa, kuten se oli jo monen vuoden ajan sanonut tekevänsä. Viime viikolla töpselit vedettiin seinästä lopullisesti, mikä tarkoitti kaikkien Flashia yhä käyttävien järjestelmien rampautumista. Mutta kukapa nyt Flashin päälle olisi mitään kriittistä rakentanut?

Vaikka Flash oli vuosituhannen alussa käytännössä synonyymi kaikenlaiselle netin interaktiiviselle multimediasisällölle, ja sen päällä pyörivät niin minipelit kuin matkalippujen varausjärjestelmätkin, oli teknologia aina hyvin haavoittuvainen ja usein altisti käyttäjiensä tietokoneita haitakkeille.

Tuen päättymisen ei olisi luullut tulleen kenellekään yllätyksenä eikä ainakaan järkytyksenä, sillä reikäinen Flash on korvattu paremmilla ratkaisuilla kohta vuosikymmen sitten. Tosin esimerkiksi YouTube luopui Flashin käyttämisestä lopullisesti vasta vuonna 2015 lanseerattuaan HTML5-pohjaisen videosoittimen edellisenä vuonna.

Adobe ilmoitti tuen päättymisestä vuonna 2017 ja harva on sitä enää viime vuosina mihinkään käyttänyt, ja esimerkiksi Applen iPhone ei sitä ikinä tukenut.

Junat seis

Kiinalaisessa Dalianin kaupungissa Flashin lopullisella kuolemalla oli kuitenkin yllättävän isoja vaikutuksia.

Kaupungin raitioliikenteen ohjausjärjestelmä nimittäin pyörii Flashin päällä, eikä kukaan ilmeisesti ollut tullut ajatelleeksi, mitä tapahtuu tuen loppuessa. Tai sitten Adoben viestit eivät olleet tavoittaneet kaupungin liikenneviranomaisia – tai ainakaan asialle ei oltu tehty mitään kaikkina näinä vuosina, kun Flashin viimeinen käyttöpäivä on ollut tiedossa.

Viime tiistaina Dalian junaliikenne pysähtyi kuin seinään. Iltakahdeksalta paikallista aikaa yhteys junien ja keskuksen välillä katkesi. Puolen tunnin päästä syy katkoon, siis Flashin kuolema, oli selvillä.

Junat olivat pysähdyksissä lähes vuorokauden ennen kuin insinöörit keksivät ratkaisun.

Tosin sen sijaan, että he olisivat koodanneet ennätysajassa uuden järjestelmän, onnistuivat he siirtämään vanhan järjestelmän Flashin piraattiversion päälle.

Lähteet: Jalopnik, AppleDaily

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja