Kauppa pitää Alkoa kalliina: "Nelosoluen hinta jopa puolittuu"

Kauppa pitää Alkoa kalliina –"Nelosoluen hinta jopa puolittuu" 2:23

Päivittäistavarakauppa uskoo, että nelosoluen hinta ruokakaupassa voi jopa puolittua verrattuna Alkon hintoihin.

– On arveltu, että se voisi jopa puolittua. Kilpailun kautta se tulisi hinnoiteltavaksi ihan samalla tavalla kuin mikä tahansa tuote eli merkittävä hinnanalennus kuluttajille, Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto kommentoi MTV:lle.

Kauppa arvioi, että myös valtio hyötyy - verotulot voivat lisääntyä jopa 60 miljoonaa euroa, kun Viron olutralli vähenee.

– Ihan varmasti se puree myös siihen, koska tällä hetkellä hintaero ei pelkästään johdu Viron ja Suomen välisestä veroerosta vaan siitä, että tuotteet ovat olleet myynnissä Alkossa, jossa hinnoittelu ei ole ollut markkinalähtöistä.

Panimoyrittäjä: Suunta on oikea

Myös pienpanimoiden elämää uudistus helpottaa. Suomenlinnan panimon yrittäjä Jussi Heikkilä uskoo alan kasvuun.

– Suunta on ihan oikea. Saadaan luonnollisen vahvuisia oluita kauppaan ja toivottavasti myös panimoiden ulosmyynti onnistuu jatkossa. Se tulee lisäämään ihan kiitettävästi meidän toimintamahdollisuuksia.

Pienpanimot saavat lisää oluita kauppaan, kun prosenttiraja nousee viiteen ja puoleen.

– Jos siellä on nyt puolet meidän tuotteista, jatkossa siellä on 90 prosenttia.

Haatainen huolissaan limuviinoista

Terveysviranomaiset ja SDP ovat huolissaan, että alkoholinkulutus voi kasvaa ja siirtyä ravintoloista koteihin.

– Esimerkiksi limuviinat tuodaan kauppojen hyllyyn. Aikaisemmasta kokemuksesta tiedetään, että ne lisäävät erityisesti lasten ja nuorten alkoholinkäyttöä, koska ne ovat niin houkuttelevia. Tästä syystä peräänkuuluttaisin hallitukselta selvitystä, mitä pitäisi tehdä. Lähtökohtana pitäisi olla tavoitteet, jotka kaikki ovat allekirjoittaneet alkoholinkulutuksen vähentämiseksi, sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (SDP).

Alko ottaa kantaa muutoksiin vasta lausuntokierroksen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat