Kaupan myrkyt eivät tapa lutikoita - elävät jopa puolitoista vuotta

Onko sinulla ei-toivottuja yövieraita? Kutiseeko ihosi aamulla? Olet saanut jakaa sänkysi yhä yleistyvän syöpäläisen, johon eivät kaupan myrkyt tehoa.

Lutikka eli seinälude on yleistynyt Suomessa viime vuosikymmenen aikana vilkkaan matkustelun ja tehonsa nopeasti menettävien myrkkyjen ansiosta.

Lutikat tarvitsevat verta lisääntyäkseen. Ne ovat aktiivisimmillaan tuntia ennen aamunkoittoa ja piileskelevät päivällä esimerkiksi patjojen saumoissa, sängyn koloissa ja päätylevyissä.

Lutikka voi aikuisena elää jopa puolitoista vuotta. Naaraat munivat vain muutaman munan kerrallaan, mutta hyvissä olosuhteissa ne munivat päivittäin. Munat kuoriutuvat huoneenlämmössä 4-5 päivässä, ja viileässä siihen voi mennä useita kuukausiakin.

Näin tunnistat lutikan

Aikuinen lutikka on 5–8 millimetriä pitkä. Se on leveä, litteä ja ruskeahko hyönteinen. Taka- ja alaosa ovat soikeita ja litistyneitä. Raajat ovat hyvin kehittyneet, mutta siivet puuttuvat.

Lutikat jättävät verijälkiä lakanoihin. Laajemman pesiytymisen merkkeinä ovat tummat tai mustat ulostepisteet lakanoissa, patjoissa tai sängyn jaloissa.

Lutikoita voi saada kuka tahansa; matkoilta, julkisista paikoista, kierrätysvaateista tai -tavaroista. Lutikat leviävät helposti myös ilmanvaihtoventtiilien ja putkien läpivientien kautta.

Toimi heti – luota ammattilaisiin

Lutikkatapauksissa kannattaa aina toimia heti ja turvautua tuholaistorjunnan ammattilaisiin, kerrotaan Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

– Kaupoista saatavat torjunta-aineet eivät ole missään tapauksessa riittäviä lutikoiden tuhoamiseen. Lutikat eivät kuole niihin vaan ainoastaan menevät karkuun ja saattavat vain levitä laajemmalle, kertoo ympäristötarkastaja Kaisa Hiltunen.

– Kun torjunnan saa ajoissa, lutikoista on helpompi päästä eroon. Lisäksi, jos asuu taloyhtiössä, tieto lutikoiden olemassaolosta on annettava isännöitsijälle mahdollisimman pian.

Tarkista matkatavarat

Lutikkatartuntaa voi yrittää estää esimerkiksi olemalla varovainen palatessaan matkoilta.

- Matkatavarat on aina syytä tarkistaa lutikoiden varalta. Vaatteet ja tekstiilit on käytettävä pesun kautta ja muita tavaroita, laukut mukaan lukien, voi pitää riittävän kovassa pakkasessa tai kuumuudessa.

Näin pääset eroon lutikoista tekstiileissä ja tavaroissa:

– Vie tekstiilit ja esineet saunaan pariksi tunniksi noin 70–80-lämpöasteeseen. Älä kuitenkaan käytä löylyvettä, jotta sauna on kuiva.

– Myös pakkanen tehoaa, sillä lude kuolee tunnissa –18 asteessa.

– Pese vuodevaatteet 80 asteessa tai käytä ne kuivausrummussa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat