Kaupan kasvu jälleen hyytymässä – aukiolojen vapauttamisen vaikutukset jäämässä lyhyiksi

Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen on piristänyt vähittäiskaupan kasvua, mutta vaikutukset uhkaavat jäädä väliaikaisiksi.

Kaupan liiton mukaan päivittäistavara- ja tavaratalokaupassa liikevaihto on noussut alkuvuonna ruoan hintakilpailusta huolimatta, mutta vähittäiskaupan kasvu uhkaa hiipua jatkossa lähes olemattomiin. 

Syynä on se, että ensi vuonna kuluttajien ostovoiman kasvu pysähtyy.  

– Ilman hallituksen lupaamaa tuloveron kevennyspakettia ostovoima olisi pienentynyt ja vähittäiskauppa sukeltanut ensi vuonna taas miinukselle. Nyt ennustettu kasvu on pitkälti työllisyyden varassa. Jos työllisten määrä ei taloudessa kasva, vähittäiskaupan kasvu voi jäädä haaveeksi, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Uusia aukiolomahdollisuuksia on hyödynnetty eniten päivittäistavara- ja tavaratalokaupoissa. Työntekijämäärä on lisääntynyt noin 2500:lla viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna.

Sen sijaan yrittäjien tilanne on hankaloitunut. 

– Tämä johtuu sekä erikoiskaupan yrittäjien vaikeasta tilanteesta että päivittäistavaramarkkinoiden muutoksesta. Aikaisemmin pienet ja usein yrittäjävetoiset kaupat ja kioskit hyötyivät aukiolojen sääntelystä. Nyt yrittäjien työpanos on pienentynyt ja työntekijöiden ja lisätuntien tarve isommissa marketeissa on kasvanut, Kurjenoja kertoo.  

Aalto-yliopiston professori: Lähikaupat vahvoilla tulevaisuudessa 4:19

Lue myös:

    Uusimmat