Mainos

Kaupan liitto ennustaa vähittäiskaupan kasvun hidastumista ja kolhuja työllisyystasoon

1:58

Vähittäiskaupan liikevaihdon määrä kasvaa tänä vuonna lähes kaksi prosenttia, mutta kasvu hidastuu ensi vuonna prosenttiin, ennustaa Kaupan liitto. Liiton mukaan vähittäiskauppa on nyt kasvuhuipussaan.

– Velkaantuminen ja veronkevennykset tukevat tällä hetkellä kotitalouksien kulutusta. Ensi vuonna ostovoima kasvaa vain työllisyyden kautta, ja kuluttajien epävarmuus korkojen noususta alkaa herätä, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja tiedotteessa.

Tukkukaupan liikevaihdon määrän ennustetaan kasvavan tänä ja ensi vuonna muutaman prosentin.

Liiton mukaan tämän vuoden kasvu ei riitä säilyttämään tukku- ja vähittäiskaupan nykyistä työllisyystasoa. Ennusteen mukaan vähittäiskaupan työllisyys pienenee tänä vuonna puolitoista prosenttia ja ensi vuonna prosentin. Myös tukkukaupan työllisyys pienenee prosentilla. Työt keskittyvät kasvukeskuksiin, syrjäseuduilta työpaikkoja häviää, Kaupan liitto kertoo.

Työllisyyteen vaikuttaa Kaupan liiton mukaan etenkin kaupan alan murros. Kiristynyt kilpailu patistaa yrityksiä hankkimaan tavaroita ja palveluita kustannustehokkaammin suoraan tehtailta tai tavarantoimittajilta.

– Esimerkiksi rakentaminen on ollut hurjassa kasvussa jo vuodesta 2015, mutta rautakaupan kehitys on samaan aikaan madellut nollan tuntumassa, Kurjenoja kuvaa.

Kotimaista tukkukauppaa haastavat lisäksi täysin automatisoidut varastot, joita sijoitetaan esimerkiksi Etelä-Ruotsiin, Puolaan ja Alankomaihin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.