Kaupallinen kulutusjuhla ahdistaa, miten voisin nauttia joulusta? Psykologi vastaa

Psykologi antoi ratkaisuohjeita MTV Lifestylen lukijoiden jouluongelmiin. Löytyykö sinua askarruttavaan kysymykseen vastaus? Lue!

Psykologi Hanna Markuksela muistuttaa, että erilaisia joulunviettotapoja tulee muistaa kunnioittaa, vaikka ne eroaisivat omista tottumuksista.

– Jos sinun ja läheistesi perinteisiin kuuluu pieni jouluriita, olette täysin normaali perhe. Jos otat kaiken, siis aivan kaiken huumorilla ja muistat, että joulu on pian ohi, selviät mistä vain, Markuksela lohduttaa.

Koska lomalla pariskunta viettää paljon aikaa yhdessä, pintaan voi nousta asioita, joita ei ole haluttu tai ehditty käsitellä aiemmin. Lomat ja pyhät aiheuttavat paineita: hän, jolle joulu on vuoden suurin juhla, ei välttämättä ymmärrä toisten vähemmän innostunutta näkökulmaa. Lomapäivinä kumppania voikin Markukselan mukaan alkaa vaivata niin kutsuttu pyhimyssyndrooma, jossa oma minuuttiaikataulu nähdään paljon parempana kuin kumppanin rento loma-asenne ja pitkälle aamupäivään jatkuvat yöunet.

Markuksela muistuttaa, että lomailun fiilis merkitsee paljon: itselle ei ole haittaa siitä, että yrittää suhtautua positiivisemmin ja kunnioittaa muiden ratkaisuja. Asetelma toimii myös toisin päin: muiden kunnioittavasta asenteesta omaa itseä kohtaan ei tarvitse tinkiä.

Markuksela ohjeistaa, etteivät vieraat voi sanella joulupyhien ehtoja isäntäperheelle. Samalla tavalla kannattaa muistaa, että täydellisyyden tavoitteleminen pilaa helposti tunnelman: joulusta ei pysty nauttimaan, kun aina olisi jotain paranneltavaa.

– Mielestäni jokaisen olisi hyvä viettää joulu, joka menee vähän vähäisemmillä valmisteluilla, hän toteaa.

Markuksela antoi ratkaisuohjeita MTV Lifestylen lukijoiden jouluongelmiin. Lue vastaukset!

Lukijan ongelma: En ole uskonnollinen ihminen joten monet jouluperinteet ovat minulle vieraita. Mitä sitten jää: kaupallinen kulutusjuhla, joka ei istu omaan ekologiseen elämääni. En kaipaa tonttukrääsää enkä joulukuusta. En myöskään välittäisi saada lahjan lahjaa. Mieheni kuitenkin haluaa viettää joulua, samoin sukulaiset joten taivun ostamaan pieniä lahjoja ja laittamaan jouluisempaa kasvisruokaa. Aattona tuskailen miten jaksan hymyillä vielä kaksi päivää ja odotan arjen alkamista. Onneksi joulu on kerran vuodessa vaan.

– Olet tehnyt kompromissin joulunvieton osalta ja se riittänee kaikille osapuolille. Joulumieli ei ole kansalaisvelvollisuus. Monessa kodissa on ainakin yksi omiin oloihinsa vetäytyvä "jouluvihaaja", jota ei voi pakottaa nauttimaan asioista, jotka eivät tunnu vuosienkaan yrityksen jälkeen omilta. On siis parhainta kehittää itselle joulun ajaksi voimalauseita hyödyntämällä vaikkapa lohdullisia laulun sanoja: "Joulu ihmisen huolineen ja murheineen, väliaikaista kaikki on vaan...", Markuksela toteaa.

Markukselan mukaan kysyjän kannattaa muistaa, että joulu on jouluihmisten suruksi kuitenkin vain kerran vuodessa.

– Kuinka paljon mukavammalta joulua vierastavasta ihmisestä arkeen palaaminen tuntuu verrattuna joulun jälkeistä haikeutta poteviin jouluihmisiin verrattuna! Kehitä itsellesi jokin juuri sinua piristävä perinne, jonka lanseeraat joulutraditiona joko yksin tai perheesi kanssa toteutettavana. Yleensä muutaman sisäänajovuoden jälkeen perinnettä kunnioitetaan jo pyhänä.

Lukijan ongelma: Joululahjaideani tyrmätään täysin kelvottomina. Ruokaehdotukseni eivät kelpaa. En halua edes viettää joulua, jonka huipennus on lahjojen avaaminen ja sitten kaikki lässähtää. Menen mieluummin töihin – ja siitäkin motkotetaan.

– Joulu on monelle rankkaa aikaa lahjojen hankkimiseen ja ruokien laittamiseen liittyvine paineineen. Kutsuisin tilannettasi joulukulttuurien yhteentörmäykseksi. Suosittelen muistamaan, että mielipiteesi on aivan yhtä arvokas kuin muidenkin, joten joka käänteessä on hyvä etsiä kompromisseja. Osa lahjoista ostetaan sinun ehdotuksesi mukaan, osa muiden. Ruokapöytään taas mahtuu jokaiselle jotakin, Markuksela muistuttaa.

Kannattaa myös muistaa, ettei kenenkään jouluaatto suju jokaisen osa-alueen suhteen täydellisesti.

– Joten miksi murehtia muutamasta turhan suuren painoarvon saaneesta päivästä vuodessa? Keskity aktivoimaan omanarvontuntoasi. Sinun mielipiteilläsi on merkitystä siinä missä muidenkin. Jossain voit joustaa, mutta älä jätä hankkimatta joulupöytään myös omia herkkuruokiasi. Niitä riittää sinulle tällaisessa tilanteessa entistä paremmin, jos muille ei kelpaa, Markuksela sanoo.

Lukijan ongelma: Lahjoista tulee mökötystä. Olen ilmoittanut lapsille ja miehelle etten tarvitse mitään joululahjoja ja ostan vain lapsille ja tyttären lapsille pienet lahjat. Olen pienituloinen ja ostan lahjat oman budjettini mukaan. Mies pistää sitten noin kolminkertaisella summalla paremmaksi ja se loukkaa minua. Aattona sitten hän mököttää kun ei saa lahjoja. Hän siis odottaa mutta ei toivo. Ostin nyt piruuttani kirjan joululahjaksi. Luulenpa, ettei sekään ole hyvä, olisi pitänyt olla jotain parempaa. Minä panostan hyvään ruokaan, viiniin ja rauhalliseen oleskeluun. Joka vuosi tämä sama juttu, ja mökötys. Sama toistuu myös syntymäpäivän ja isänpäivän aikoihin. Meillä ei ole mitään tarvetta mihinkään tavaraan. Meillä on kaikkea yllikyllin ja muille jakaa, ja vielä pitäisi olla jotain hömppää. Kyllä voi olla lapsellinen mies! Hyvää joulua!

– Tällaisessa tilanteessa kannatan miehesi mökötysalttiuden täydellistä hyväksymistä, jolloin pääset itse helpommalla ja kaikki tästä poikkeava käytös on vain bonusta. Olette ennenkin selvinneet siitä, että lahjojen hankkimiseen liittyvät elämänarvonne ja realiteettinne eivät jouluisin kohtaa, joten nyt voit jo pitkän kokemuksen ansiosta keskittyä nauttimaan hyvin sujuvista asioista aivan muina naisina, Markuksela neuvoo.

Sen sijaan, että jouluaattona katselisi mökötystä, tilanne kannattaa käsitellä ennakkoon.

– Nosta dilemma hänen kanssaan puheeksi siten, että kumpikin teistä puhuu ja kuuntelee vuorotellen. Anna ensin miehesi kuvailla perinpohjaisesti tuntojaan aiheeseen liittyen ilman että tuomitset näitä mitenkään. Toista sitten tiivistetysti miehesi kertoma ja tästä välittynyt tunnekokemus, jolloin hän tulee kuulluksi. Sitten voitte vaihtaa osia ja sinä saat purkaa sydäntäsi. Jos miehesi ei ole keskustelevaa tyyppiä, kirjoita hänelle. Miettikää tämän jälkeen, mitä on käytännössä tehtävissä.

Lisätietoa: Hyvinvointivalmennus Avalonia

Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat