Kauhistuttaako hammaslääkärikäynti? Näin pärjäät pelon kanssa
Ahdistaa, hikoiluttaa, jännittää. Pelosta kalpeaksi valahtaneet asiakkaat ovat tuttu näky hammaslääkärin vastaanotolla, sillä jopa lähes puolet suomalaisista pelkää hammaslääkäriä. Pelosta ei välttämättä pääse koskaan eroon, mutta sen kanssa oppii pärjäämään.
Vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan yksi kymmenestä suomalaisesta pelkää hammaslääkäriä todella paljon ja kolme kymmenestä jonkun verran. Harva kuitenkin osaa kertoa syyn pelkoonsa. Hammaslääkäri Mikko Nyman Oral Hammaslääkäreiltä arvelee, että taustalla saattavat kummitella muiden kauhukertomukset.
– Yleisin syy on varmasti se, että omat vanhemmat tai kaverit ovat pelotelleet. Eihän kenelläkään ole luonnostaan hammaslääkäripelkoa, vaan se tulee vähän kuin perintönä. Hiukan kärjistetysti voisi sanoa, että mitä machompi mies, sitä enemmän hän pelkää hammaslääkärikäyntejä, Nyman sanoo.
Suurin osa pelkopotilaista kertoo ongelmastaan vastaanotolle tullessaan. Poikkeuksen tähän sääntöön tekevät kuitenkin pelokkaat machomiehet.
– Suomalaiset miehet eivät helposti myönnä pelkäävänsä, ja sitten hiki valuu otsalla eikä haluta puudutusta. Hammaslääkäri kuitenkin huomaa pelon eli sitä on turha yrittää peitellä. Kun hammaslääkäri on tilanteen tasalla, hän osaa ottaa asian huomioon.
Luottamusta ja lääkitystä
Hammaslääkärikäyntejä pelkäävän kannattaa etsiä ammattitaitoinen hammaslääkäri, joka esimerkiksi ilmoittaa hoitavansa erityisesti pelkopotilaita, tai jota lähipiiri on suositellut.
– Tärkeintä on saada luottamus potilaan ja hammaslääkärin välille. Käytännössä se voi tarkoittaa vaikkapa sitä, että ensimmäisellä käynnillä vain jutustellaan ja puhutaan tulevista toimenpiteistä. Samalla selvitetään, mikä potilasta oikeastaan pelottaa: onko se poraaminen, kipu, piikit tai joku muu, Mikko Nyman kertoo.
– Lisäksi voidaan sopia, että jos potilas esimerkiksi nostaa vasenta kättään, hammaslääkäri keskeyttää sen, mitä oli tekemässä. Potilaalla pitää olla tunne, että hän hallitsee tilannetta.
Helpotusta hammaslääkäripelkoon voidaan hakea myös lääkityksestä, esimerkiksi puudutuksesta, ilokaasusta tai esilääkityksestä. Yksi vaihtoehto on myös nukutus, jonka aikana voidaan tehdä isojakin toimenpiteitä.
– Hammaslääkärin kanssa kannattaa myös puhua tehtävistä toimenpiteistä ja tutustua esimerkiksi röntgenkuviin. Kun potilas tietää, miksi esimerkiksi juurihoitoa pitää tehdä, lääkärikäynnit on helpompi hyväksyä.
Käynneistä lipsuminen kostautuu
Hammaslääkärikäynnit saatetaan helposti jättää väliin, jos ne tuntuvat liian pelottavilta. Tämä saattaa kuitenkin johtaa suun terveyden romahtamiseen, sillä vain harvalle meistä ei tule hampaisiin reikiä ilman säännöllistä hoitoa.
– Hampaiden reikiintyminen tai suun tulehdukset ovat usein oireettomia, joten niitä ei välttämättä huomaa itse. Ja jos hammaslääkärillä ei uskalla käydä, tulee usein stressattua siitä, missä kunnossa suu ja hampaat oikein ovat, sanoo hammaslääkäri Mikko Nyman Oral Hammaslääkäreiltä.
– Usein hammaslääkärille tulee mentyä helpommin, jos hammaslääkäri kutsuu seuraavalle käynnille eikä aikaa tarvitse varata itse.
Lähde: Deski
(MTV LIFESTYLE)
Uusimmat
-
15:05
Hiihtomaajoukkueen jättäneen huoltopäällikön uusi osoite selvillä – "En voinut sanoa ei"
-
14:54
Euroopan unioniin 50 miljoonaa koronarokotetta suunniteltua nopeammin – Biontechin ja Pfizerin toimitus aikaistuu
-
14:53
EU-tuomioistuimelta siunaus Finnairin saamalle valtiontuelle – kilpailija valittaa päätöksestä
-
14:51
MTV Uutisten tiedot: Ruokaravintoloille tulossa tunnin helpotus aukioloaikoihin – eduskunta olisi sallinut aukiolon iltayhdeksään
-
14:42
Tarhaaja vaatii yli miljoonan euron turkiskauppojen peruuntumisesta satojentuhansien korvauksia valtiolta
-
14:40
Rauman telakka sai kahden autolautan tilauksen Australiasta – töitä luvassa 3500 henkilötyövuotta
-
14:34
MTV Uutisten tiedot: Rokotusjärjestyksen muuttamisesta ei päätöksiä vielä tänään – hallitus pohtii väliaikaisten koronarajoituslakien jatkoa
-
14:30
Anna Puu harvinaisessa yhteiskuvassa rakkaansa kanssa – poseeraavat hämmentävissä asuissa
-
14:29
Tulevaisuudessa syöpää saatetaan ehkäistä rokotteella – "syöpäsuvut" tutkijoiden apuna
-
14:25
Mies vei pommin poliisiauton viereen Nurmijärvellä – syyttäjä: Tarkoituksena tappaa kaksi poliisia
-
14:02
Pitikö THL liikkumisrajoituksia välttämättöminä vai ei? MTV Uutiset sai lausunnon haltuunsa – "THL suosittelee vahvasti"
-
13:59
MTV seuraa koronan etenemistä: Suomessa uusia tartuntoja 400, rokotteen ensimmäisen annoksen saanut lähes 1,2 miljoonaa
-
13:58
Suomessa 400 uutta koronatartuntaa ja neljä kuolemantapausta
-
13:47
Nuorin Astra Zenecasta laskimotukoksen saanut suomalainen on 20-vuotias – professori kertoo, miten harvinainen reaktio muodostuu
-
13:30
Ovatko kulttuurialan rajoitukset olleet laillisia? Pitäisikö käyttöön ottaa rokotepassi? Näin Annika Saarikko vastasi polttaviin kysymyksiin
-
13:29
Jukurit kiinnitti kaksi SM-liigan ikonia – huima määrä kokemusta hyökkäykseen
-
13:28
Tanska lopettaa kokonaan Astra Zenecan rokotteen käytön
-
13:27
SM-liiga-vahdin hämmästyttävä saldo vetää hiljaiseksi – uskomaton liuta nimimiehiä joutunut pettymään
-
13:23
Kari Aihiselta tärkeä muistutus – älä koskaan tee näin grilliruoalle: "Supersupertärkeä juttu"
-
13:19
IS: Jehovan todistajien johtohenkilöitä epäillään rahankeräysrikoksesta: lahjoitustilin numero lehdessä ilman keräyslupaa
-
Lataa lisää