Mainos

Katupölyssä on jopa kuivunutta ulostetta – ”Ei tee kenellekään hyvää hengittää sitä”

9:11

Huomenta Suomi jalkautui torstaiaamuna Kansalaistorille, jossa Hengitysliitto ja Sydänliitto kukittivat jalan tai pyörällä kulkevia ja siten omalta osaltaan katupölyn haittoja vähentäviä työmatkalaisia.

Katupölyn puhdistus Helsingin kaduilta on aloitettu. Urakan pitäisi olla valmis vappuun mennessä, mutta vielä tällä hetkellä katupölyaika on pahimmillaan. Lievimmillään katupöly aiheuttaa silmien ja kurkun ärsyyntymistä sekä nenän vuotamista, mutta se ei tee hyvää myöskään keuhkoille ja sydämelle.

– Riskiryhmille se on erityisen paha, mutta kyllä siinä on sen verran pahoja aineita mukana, että ei meille kenellekään tee hyvää sitä hengittää, Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax kertoi lähetyksessä.

Katupölyä syntyy esimerkiksi autoista irtoavista metalli- ja kumihiukkasista, tienpintojen kulumisesta ja hiekoitushiekasta.

– Sitten mennään sinne bakteeripuolelle: eläinten kuivunut kakka ja ihan koko homma. Kyllä siinä pölyssä on kaikkea, eikä oikeastaan mitään mukavaa, Brax sanoi.

Kuinka paljon sepeliä poistetaan Helsingin kaduilta tänä vuonna? Miten katupölyn määrää voitaisiin vähentää jo ennen sen syntymistä? Katso video ylhäältä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.