Katumaasturikiima ei ota laantuakseen: Aston Martin esitteli historiansa ensimmäisen SUV:n – tältä se näyttää

1:11
DBX on Aston Martinin ensimmäinen katumaasturi.

Aston Martin on esitellyt ensimmäisen katumaasturimallinsa. Uutukainen kantaa nimeä DBX, ja on edelleen tunnistettavasti Aston Martin.

Brittiläinen urheiluautovalmistaja Aston Martin täydentää mallivalikoimaansa DBX-katumaasturilla. Auto esiteltiin samanaikaisesti sekä Kalifornian Beverly Hillsissä että Kiinan Pekingissä järjestetyissä tilaisuuksissa.

DBX:n konseptiversiota vilautettiin jo vuoden 2015 Geneven autonäyttelyssä. Auto on kuitenkin muuttunut matkan varrella äärimmäisen urheilullisesta, mutta korkeasta coupesta hieman perinteisemmäksi katumaasturiksi.

DBX on päivänselvästi Aston Martin. Autoon on ympätty runsaasti brittivalmistajan designelementtejä. Esimerkiksi ajovalot ja etusäleikkö ovat tuttuja aiemmista malleista, ja perä on ottanut vahvoja vaikutteita uudesta Vantage-coupesta.

Konepellin alta löytyy 4,0-litrainen kaksoisahdettu V8, joka tuottaa 542 hevosvoimaa sekä 700 newtonmetrin väännön. Kyseessä on sama Mercedes-AMG:n moottori, joka vauhdittaa myös Vantagea ja DB11:tä, mutta DBX:n keulilla siitä on revitty vieläkin enemmän hevosia. DBX on nelivetoinen ja varustettu yhdeksänlovisella automaattilaatikolla.

Auton huippunopeus on 295 kilometriä tunnissa, ja nollasta sataan sillä ehditään 4,5 sekunnissa.

– DBX tulee olemaan monille ihmisille heidän ensimmäinen Aston Martininsa. Siksi meille oli tärkeää, että DBX kuvastaa kaikkea sitä, mistä urheiluautoissammekin on kyse – tarjoten samalla monikäyttöisyyttä, jota katumaastureilta odotetaan, Aston Martinin toimitusjohtaja Andy Palmer kertoo.

Aston Martin ei ole suinkaan ensimmäinen urheilu- ja superautoja tehtaileva valmistaja, joka on esitellyt katumaasturin. Ensimmäisenä apajille rynni Bentley vuonna 2016 lanseeratulla Bentaygallaan. Viime vuonna markkinoille saatiin Lamborghini Urus ja Rolls-Royce Cullinan. Ferrarin SUV-mallia saadaan odotella vielä pari vuotta, mutta sellainen on joka tapauksessa tulossa.

DBX:n hinta Saksassa on noin 200 000 euroa, mutta Suomessa mitä todennäköisimmin rutkasti yli 300 000 euroa. Auton toimitukset käynnistyvät ensi vuoden toisella neljänneksellä.

Brittivalmistaja odottaa DBX:stä todellista myyntihittiä. Se uskoo uutuusmallin auttavan sitä nostamaan myyntinsä 14 000 autoon vuoteen 2023 mennessä. Kyseessä on kova tavoite, sillä viime vuonna se sai kaupaksi 6 441 autoa.

Lähde: Aston Martin, Automotive News Europe

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja