Katso listaus: Ainakin näissä kaupungeissa joulukausi avattiin tänään – joulukaupan odotetaan kasvavan

2:11
Katso yllä oleva video: Helsingin Senaatintorin perinteinen joulukuusi tuotiin viime vuonna Mellunkylästä – näin 20-metrisen kuusen pystytys tapahtui!

Monet kaupungit eri puolilla maata ovat virittäytyneet tänään joulun tunnelmaan. Joulun aika avattiin muun muassa Espoossa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Kokkolassa, Lahdessa, Porvoossa ja Rovaniemellä.

Suurista kaupungeista Helsinki, Tampere ja Turku järjestävät joulunavaustapahtumansa ensi viikonloppuna.

Joulunavaustapahtuman sisältö vaihtelee paikkakunnittain. Tavanomaisesti tapahtumissa avataan joulutori ja juhlavaloja sytytetään. Myös joulupukki on yleinen vieras joulunavauksissa.

Suomen ensimmäinen joulunavausjuhla vietettiin vuonna 1949 Helsingin Aleksanterinkadulla.

Black Friday siirtänyt sesongin alkua

Joulukaupan ennakoidaan kasvavan tänä vuonna viime vuoteen verrattuna. Koronarajoitusten purkamisen myötä kuluttajien liikkuminen on lisääntynyt, mikä vaikuttaa joulukaupan piristymiseen, ennakoi Kaupan liitto.

Joulukuu on ehdottomasti tärkein myyntikuukausi kaupalle. Joulukuussa myynti kasvaa vuoden kuukausikeskiarvoon verrattuna noin viidenneksen. Liiton mukaan tavarataloille ja monille erikoiskaupan aloille joulumyynnin onnistumisen merkitys on lähes kriittinen.

– Vähittäiskaupan joulukuun myynti on 2010-luvulla alkanut hieman tasaantua muille kuukausille. Black Friday -ilmiö on joillakin erikois- ja käyttötavarakaupan aloilla siirtänyt jonkin verran sesongin myyntiä marraskuulle, Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo kertoo tiedotteessa.

Black Friday -ostospäivänä ensi perjantaina useat kauppiaat houkuttelevat asiakkaita erikoistarjouksin.

Joulukaupassa paikoin saatavuusongelmia

Kaupan liiton mukaan urheilu-, elektroniikka- ja muotikaupassa koetaan jonkin verran tuotteiden saatavuusongelmia. Ongelmat eivät kuitenkaan ole yritysten kannalta kriittisiä.

Viime vuoden joulukuussa koko vähittäiskaupan arvonlisäverollinen myynti oli noin viisi miljardia euroa eli keskimäärin 1 110 euroa jokaista Suomessa asuvaa 15−85-vuotiasta kohti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja