Katso 102 paikkakunnan superennuste – näin karulta juhannusaaton sää paikoin näyttää

Juhannukseksi sateet hälvenevät suuressa osassa maata, mutta seuraava matalapaine sateineen lähestyy Suomea jo juhannuspäivän iltana.

Juhannusta vietetään monin paikoin pilvisessä säässä, mikä vaikuttaa myös päivälämpötiloihin.

Jos sisältö ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Nyt näyttää siltä, että jos pilvipeite rakoilee, niin juhannusaattona lounaassa ja ehkä myös Uudellamaalla on mahdollista saavuttaa yli 15 astetta, kertoo Forecan meteorologi Juha Föhr.

"Lounaassa ja ehkä myös Uudellamaalla on mahdollista saavuttaa yli 15 astetta."

Muualla maassa päivälämpötila jää Föhrin mukaan lähemmäksi 10 kuin 15 astetta. Viileintä on Pohjois-Lapissa, missä runsaan pilvisyyden vuoksi elohopea jää 5–8 asteeseen. 

Ennen juhannusta Suomen säätä tyypittää pohjoinen ilmavirtaus, jonka myötä pilvisyys on runsasta ja vettä sataa. Juhannuskokkoja saadaan kuitenkin ihailla kuivassa säässä miltei koko maassa. Vain idässä on luvassa vähäisiä paikallisia sateita sekä juhannusaatoksi että juhannuspäiväksi.

Juhannuspäivän illaksi sadevaroitus

Föhrin mukaan juhannuspäivänä ilmamassa lämpenee koko maassa muutamilla asteilla lounaasta alkaen, mutta päivälämpötilat riippuvat edelleen hyvin pitkälti pilvisyyden määrästä.

Tämän hetken ennusteen mukaan maan etelä- ja länsiosassa juhannuspäivän ylin lämpötila on 15 astetta, maan keskiosassa ja Etelä-Lapissa hieman alempi. Pohjois-Lapissa 10 asteen paikkeilla.

"Ei pidä pelästyä, jos sateet tulevat aikaisemmin juhannuspäivänä."

Kovin pitkään kuivasta kelistä ei saada nauttia, sillä seuraava matalapaine on lähestymässä Suomea lännestä jo juhannuspäivän iltana tai viimeistään sunnuntaina.

Ensimmäiset sateet osuvat maan länsiosaan, ja sunnuntaihin mennessä vettä tulee Etelä- ja Keski-Suomessa.

– Niin kuin sanonta kuuluu, vettä tulee kuin Esterin jostain, eli se on ihan oikea sade, naurahtaa Föhr.

"Ennuste pitää todennäköisesti paikkansa"

Föhr pitää todennäköisenä, että ennuste ei muutu enää loppuviikon aikana, koska suursäätilan ennustamisessa on hänen mukaansa selvät piirteet. Ainoastaan lähestyvän matalapaineen tarkka aikataulutus on vielä kysymysmerkki.

– Aikataulut voi tietenkin heittää, että ei pidä pelästyä, jos sateet tulevat aikaisemmin juhannuspäivänä.

Viime juhannus oli poikkeuksellisen lämmin

Viime vuonna juhannus oli poikkeuksellisen lämmin koko 2000-luvulla. Helleraja rikkoutui sekä Etelä- että Itä-Suomessa. Lämpimintä oli Mäntsälässä Uudellamaalla, jossa mittari kipusi jopa 27,4 asteeseen.

Sitä edellisen kerran juhannuksena hellerajaa hätyyteltiin vuonna 2010 Saarijärvellä Keski-Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat