Mainos

Katainen: Irlannin tukeminen on täyden katastrofin estämistä

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoo, että Irlannin taloustilannetta käsitelleessä valtiovarainministereiden puhelinkokouksessa päädyttiin yksimielisesti siihen, että kriisi on luonteeltaan äärimmäisen vakava ja uhkaa koko Euroopan talouden vakautta.

Päätelmää vahvistaa hänen mukaansa se, että myös Ruotsi ja Britannia ovat halukkaita osallistumaan kahdenvälisillä järjestelyillä Irlannin luototukseen suojatakseen omia kansalaisiaan, omia työpaikkojaan ja verotulojaan.

-Tämä on se ainoa syy, minkä takia Suomi voisi olla mukana takaamassa annettua luottoa. Luottohan annetaan kahdesta Euroopan vakausrahastosta, ja jäsenmaat takaavat lainoja suuruutensa mukaisessa suhteessa.

-Lainan ehdoksi rakennetaan hyvin tiukka talousohjelma, jota Irlannin pitää seurata. Irlannin pitää sopeuttaa omaa talouttaan kolmen vuoden aikana 15 miljardia euroa. Tämä tarkoittaa menoleikkauksia, veronkorotuksia ja rakenteellisia uudistuksia, Katainen kertoo.

Suomen hallitus käsittelee asiaa EU-ministerivaliokunnassa tänään. Asia tulee eduskunnan käsiteltäväksi ennen joulua.

Kataisen mukaan kukaan ei osaa antaa vastausta siihen, pysähtyykö avun antaminen Irlantiin.

-Tarkoituksemme on välttää totaalikatastrofi, Euroopan laajuisen lama sekä kapseloida ongelma, koska maailman parhaimpien talousasiantuntijoiden mukaan Irlannin luotottamatta jättäminen johtaisi hyvin suurella todennäköisyydellä ketjureaktioon ja sitä kautta eurooppalaiseen lamaan.

(MTV3 - STT - AFP - DPA - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.