Kangasmaskeille täystyrmäys vertailussa: "Ei voida pitää millään tavalla suojaimena" – tehokkaista ja kalliista FFP2-maskeista tulee pula, jos suositus muuttuu

Heitetäänkö kangasmaskit pian romukoppaan? MTV kysyy, onko maskisuositus ajan tasalla 8:41
Työterveyslaitoksen asiantuntija esitteli MTV Uutiset Livelle kolmen yleisimmän kasvomaskin eroavaisuudet.

Työterveyslaitos selvittää parhaillaan, ovatko Suomen kasvomaskisuositukset ajan tasalla. Valtioneuvosto saattaa tehdä uudet maskilinjaukset jo ensi viikolla. Ainakaan järeitä FFP2-maskeja ei riittäisi kaikelle kansalle.

Maskisuositukset saattavat tiukentua Suomessa koronamuunnosten levitessä. Mahdollista on, että tavallisimpia kangasmaskeja ei enää suositeltaisi käytettäväksi niiden heikon suojaustehon vuoksi.

Työterveyslaitos tekee juuri nyt viranomaispyynnöstä selvitystä siitä, ovatko maskisuositukset maassamme riittävät.

– Uuden helpommin tarttuvan virusmuunnoksen vuoksi suosituksia voidaan joutua kiristämään, ennakoi Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Uusi suositus voimaan jo ensi viikolla?

Mäkelä ei kuitenkaan suostu kertomaan, mihin lopputulokseen Työterveyslaitos on päätymässä maskinäkemyksissään. Laitos tekee selvityksen tämän viikon aikana, jonka jälkeen muistio luovutetaan valtioneuvostolle. Valtioneuvosto tehnee ripeimmillään uuden linjauksen kansalaisten kasvomaskeista ensi viikon loppupuolella.

Saksa on ollut maskisuosituksissaan ja rajoituksissaan Suomea edellä. Mäkelän mukaan Suomi ei kuitenkaan ole suositusten tarkastelussa mitenkään jälkijunassa liikenteessä.

– Saksassa koronatartuntojen määrät ovat niin suuria. Suomessa ehditään tekemään päätökset nyt, uskoo Mäkelä. 

Tehokas FFP2-maski on hankala parrakkaalle

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on jo kertonut siirtyneensä kangasmaskista kirurgiseen maskiin. Myöskään Työterveyslaitoksen Erja Mäkelä ei kangasmaskia henkilökohtaisesti käytä, vaan useimmiten kasvoilla on kirurginen maski. 

Tavallisimmat kangasmaskit eivät ole Mäkelän mukaan testattuja tai hyväksyttyjä – niiden suodatusteho on puutteellinen.

– Kangasmaski suodattaa mikropartikkeleista ehkä 20 prosenttia tai hieman enemmän. Suojausteho on niin alhainen, että kangasmaskia ei voida pitää millään tavalla suojaimena, sanoo Mäkelä.

Kertakäyttöisinä kirurgiset maskit maksavat käyttäjälleen kankaista enemmän. Ne ovat testattuja tuotteita, ja niissä on tutkitusti suojaustehoa epidemiologisessa tilanteessa. Tehokkain suodatuskyvyltään näistä kolmesta vaihtoehdosta on FFP2-maski. 

– Venttiilittömästä mallista eivät lennä virukset muiden ulottuville. FFP2 tiivistyy täysin kasvoille, joten partaa ei voi olla välissä. Valinnassa on oltava tarkkana, jotta malli sopii omille kasvoille. Jos kaikki käyttäisivät FF2-maskeja, niistä tulisi pula.

Tehomaski käy kalliiksi. Useamman FFP2-maskin käyttö päivän aikana tekee kuluja arviolta 20 euroa.

Katso videolta tarkemmin kolmen maskityypin erot! 

Lue myös:

    Uusimmat