Mainos

Kasvollisen suomalaisen yrittäjyyden tulevaisuus turvattava

Historiallisen huono talouskehitys Suomessa asettaa päättäjät uuteen tilanteeseen. Uuden pääministerin on juhannuksen jälkeen pystyttävä vastaamaan itselleen aidosti ja rehellisesti kysymykseen: kääntyykö Suomen suunta uusitulla hallitusohjelmalla ja näillä toimenpiteillä?

Uusia työpaikkoja tarvitaan kipeästi. Viimeisten vuosien aikana ne ovat syntyneet lähinnä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Sen vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että suomalaisen kasvollisen yrittäjyyden edellytykset säilyvät. Suomesta ei saa tulla pelkkä tytäryhtiötalous, jossa yritysten omistus ja päätösvalta ovat Suomen rajojen ulkopuolella.

Ulkomaisia investointeja tarvitaan ja ne ovat tervetulleita, mutta tarvitsemme myös pitkäjänteistä, kasvollista, suomalaista omistajuutta ja yrittäjyyttä. Vain iskukykyiset yritykset pystyvät turvaamaan yhteiskunnan rahoituspohjan ja työllisyyden kehittymisen.

Yrittäjyyden ja työllisyyden edistämiseksi yritysten sukupolvenvaihdoksia on helpotettava. Tämän hallituksen toimilla sukupolvenvaihdosten yhteydessä maksettavaa perintö- ja lahjaveroa on kiristetty 54 prosentilla. Tähän kestämättömään kehitykseen on saatava muutos.

Pellervon taloustutkimus PTT julkaisi viime viikolla perintö- ja lahjaveroa koskevan raportin. Raportin mukaan perintö- ja lahjavero on huojennettunakin erityisen hankala yritysten sukupolvenvaihdosten kannalta. Ruotsi poisti veron vuonna 2004 ja Norja tänä vuonna. Veron poistaminen näin huonossa taloudellisessa tilanteessa on koettu yhteiskunnalle mahdottomaksi 500–600 miljoonan euron vuotuisen tuoton vuoksi.

Raportin mukaan perintö- ja lahjavero voitaisiin poistaa ja korvata luovutusvoittoverolla. Siinä esitetään, että luovutusvoittojen laskemisessa otetaan käyttöön Ruotsin malli, jossa myytävän omaisuuserän hankintahinta määritellään omaisuuserän ostoajankohdan hintaa käyttäen. Lisäksi hankintameno-olettamaa lasketaan. Peritty omaisuus on Suomessa valtaosin asuntovarallisuutta, joten omistusasunnon luovutusvoiton verovapauteen on myös tehtävä muutos. Raportissa ehdotetaan myös yhdeksi lisätuloksi varainsiirtoveron (esimerkiksi 1.6 %) asettamista luovutettuun tai perittyyn omaisuuteen. Tämä myös helpottaisi tapahtumien kirjaamista.

Raportin mukaan muutos voidaan tehdä edellä mainitulla tavalla kustannusneutraalisti. Vero kohdistuisi samoihin tulolähteisiin.  Tästä syystä muutos ei myöskään kasvattaisi tuloeroja. Sen sijaan investointien käynnistymiseen, työllisyyteen ja yritysten sukupolvenvaihdoksiin perintö- ja lahjaveron korvaamisella myyntivoittoverolla olisi positiivinen vaikutus.

Keskusta vaatii, että valtiovarainministeriö selvittää viipymättä, voidaanko raportin mukainen ehdotus perintö- ja lahjaveron korvaamisesta luovutusvoittoverolla toteuttaa siten, että verotulot eivät ainakaan keskipitkällä aikavälillä pienenisi. Raportti toteaa itsekin, että verotuottolaskelmat sekä tulonjakoselvitykset vaativat vielä tarkempaa tietopohjaa. Tähän pitää nyt tarttua. Näiden laskelmien tekemisestä voidaan päättää jo ensi viikolla hallitusneuvotteluissa, mikäli hallitus haluaa edistää suomalaista, kasvollista omistajuutta.

Juha Sipilä

Keskustan puheenjohtaja ja kansanedustaja 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.