Kasvata matoja komerossa tai keittiössä – biojätteet hyödynnetään nyt hauskalla tavalla!

Hakusessa uusi lemmikki? Miten olisi mukava kokoelma matoja? Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus kannustaa matokompostorien perustamiseen kotona, sillä niiden avulla pienessäkin asunnossa voidaan muuttaa biojätteet mullaksi ja pienentää hauskalla tavalla ympäristön kuormitusta.

Matokompostorin voi perustaa pieneenkin kotiin, sillä se ei haise tai kerää kärpäsiä, kun sitä hoitaa oikein. Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus neuvoo perustamaan matofarmin vaikkapa muovisaaviin, jonne voidaan laittaa pieniä määriä biojätteitä kerrallaan. Ruokansa palkaksi madot antavat multaa.

Kastematojen sijaan matokompostissa käytetään tunkiolieroja. Ne muistuttavat kastematoja, mutta ovat hieman pienempiä, ohuempia ja väriltään tummempia. Lisäksi ne viihtyvät kastematoja paremmin kosteissa ja lämpimissä paikoissa.

Näin perustat matokompostorin!

  • Perusta matokomposti esimerkiksi muovisaaviin. Pohjalle laitetaan noin kymmenen senttiä kostutettua seosainetta: silputtuja munakennoja tai okia, oksahaketta, turvetta tai hieman maatuneita puiden lehtiä. Myös pieni määrä savea tai hiekkaa sopii joukkoon, sillä ne parantavat matojen ruoansulatusta.
  • Käytä samaa seosainetta myös jätteiden peittämiseen.
  • Kasvualusta ja kompostori on pidettävä riittävän kosteana, jotta matojen on helppo hengittää.
  • Madot syövät kaikkea eloperäistä ja kompostiin kelpaavaa, kuten hedelmien ja vihannesten kuoria, ruoantähteitä ja märkää talouspaperia. Kun laitat madot ensimmäistä kertaa uuteen kotiin, anna niille jo valmiiksi hiukan matkaevästä. Peitä kompostori paperilla, kartongilla tai muovilla, sillä katto estäää kosteutta haihtumasta. Jotta madot saavat riittävästi happea, on kanteen muistettava laittaa happireikiä.
  • Matokompostoriin ei kannata laittaa suuria määriä maitotuotteita tai lihaa, sillä ne alkavat haista nopeammin kuin muut jätteet. Lisää niitä siis varoen, pieneksi pilkottuna ja peittele ne hyvin.
  • Lierot lisääntyvät nopeasti ja kun matoja on enemmän, voit laittaa sinne enemmän jätettä.
  • Tunkiolieroja voi löytää lantakasojen alta, maan pinnasta. Niitä voi myös kysellä kierrätyskeskuksista, esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa on tunkiolieroja silloin tällöin myytävänä.
  • Muista myös, että et saa antaa liikaa jätteitä kerrallaan, sillä madot eivät jaksa syödä suuria määriä. Pehmeä ruoka uppoaa paremmin kuin kova, minkä vuoksi esimerkiksi perunankuoret katoavat astiasta nopeammin kuin keittämättömät, kokonaiset perunat.
  • Tärkeintä on huolehtia, että multa on riittävän kosteaa, sillä madot hengittävät ihonsa kautta. Kompostia tulee kastella yleensä noin kerran viikossa astian koosta riippuen.
  • Muista, että kompostia on myös tyhjennettävä, sillä matomulta on lieroille itselleen myrkyllistä. Voit esimerkiksi laittaa ruokaa vain laatikon toiseen päähän, jolloin madot siirtyvät aina sinne aterioimaan ja voit tyhjentää vastakkaisen päädyn vuorokauden kuluttua. Vanha kasvualusta kannattaa jättää laatikon toiseen päähän noin kuukaudeksi, jotta siellä olevista munista kuoriutuu uusia lieroja.

Lähde: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat