Kompostointi on helppoa ja vaivatonta, kunhan muistaa pari perussääntöä.
Vaikka kompostorit saattavat näyttää monimutkaisilta ja hankalilta käyttää, eivät ne sitä todellisuudessa ole. Suurimman osan kompostoinnista hoitaa luontoäiti.
Kompostoria voi sekoitella, ilmata ja möyhiä, mutta se ei ole välttämätöntä. Passiivisessa kompostoinnissa luontoäiti hoitaa kaiken, kunhan kompostissa on oikeassa suhteessa typpeä ja hiiltä.
– Tärkeintä on, että kompostissa on mikrobeille ruokaa. Siellä on oltava oikeassa suhteessa hiiltä, jota tulee erilaisista kuivikkeista, kuten karikkeesta, lehtisilpusta ja oksasilpusta sekä typpeä, joka tulee pääosin keittiön biojäteastiasta. Kun vielä happi, kosteus ja lämpötila ovat kunnossa, pieneliöt hoitavat kompostointiprosessin, kertoo Heli Koljonen Kekkilästä.

